RĂZBOI în Ucraina! Jens Stoltenberg: „Rusia nu trebuie să folosească pretexte false”

arhiva

Update 16:30: Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia are cunoştinţă despre planurile Ucrainei de a utiliza o „bombă murdară”, reluând o acuzaţie nefondată făcută în mod repetat de Moscova în ultimele zile, relatează Reuters.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 16:00: Ucraina este „un model pentru Taiwan”, a declarat miercuri ministrul de externe taiwanez Joseph Wu, care a anunţat un viitor ajutor de 56 milioane de dolari pentru Kiev pentru refacerea de infrastructuri devastate de loviturile forţelor ruse, transmite AFP.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 15:00: Ministerul Apărării de la Londra, care publică zilnic un buletin informativ de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a comunicat miercuri că în Rusia au avut loc în ultimele luni mai multe sabotaje împotriva reţelei feroviare, autorii fiind cetăţeni ruşi care se opun războiului.

…………………………………………………………………………………………………

Update 14:00: Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Iermak, a făcut apel miercuri la livrarea imediată a unui număr suficient de mijloace de apărare antiaeriană, pentru a respinge din ţara sa „teroarea rachetelor ruseşti”, transmite dpa.

Apărarea împotriva dronelor şi rachetelor este considerată de Ucraina o garanţie de securitate pe viitor, a arătat oficialul după discuţii la Kiev cu consilieri pentru securitate naţională din Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 12:30: Forţele ruse se pregătesc pentru „cea mai grea bătălie” la Herson şi nu dau semne că ar fi dispuse să renunţe la cel mai mare oraş ucrainean ocupat, a afirmat Oleksi Arestovici, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o declaraţie video difuzată marţi seara.

„La Herson totul este clar. Ruşii se reaprovizionează, îşi întăresc gruparea de acolo”, a spus oficialul de la Kiev, citat de Reuters. „Înseamnă că nimeni nu se pregăteşte să se retragă. Dimpotrivă, cea mai grea bătălie va avea loc pentru Herson”, a apreciat el.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: Aproximativ 152.800 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 47.300 de mijloace de transport, au efectuat marţi formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, a informat IGPF.

Potrivit unui comunicat, pe sensul de intrare în România au fost 74.520 de persoane, dintre care 7.272 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 5,2% faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10 februarie (perioadă pre-conflict) şi până marţi, la ora 24:00, la nivel naţional, au intrat în România 2.671.758 cetăţeni ucraineni.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 10:20: Într-o reuniune a consiliului de coordonare a guvernului care a abordat nevoile armatei ruse, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi să li se garanteze trupelor ruse care luptă în Ucraina, ţară vecină pe care Moscova a invadat-o la 24 februarie, accesul la echipamentul ”cel mai modern, comod şi eficient”, transmite EFE.

„Nu doar că trebuie să garantăm echipamentul utilizat în operaţiunea militară specială (…) ci acesta trebuie să fie modern, comod şi eficient”, a insistat Putin la reuniune.

Putin a cerut să se reducă birocraţia care provoacă întârzieri în aprovizionarea cu echipamente a trupelor ruse care luptă în Ucraina.

„A fost creată cine ştie în ce vremuri şi în condiţii complet diferite. De aceea atrag atenţia: regulile sunt reguli, dar haideţi să le schimbăm sau să le modificăm rapid (…), uitându-ne la situaţia reală, la nevoile reale”, a insistat şeful statului rus.

……………………………………………………………………………………………………….

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că „Rusia nu trebuie să folosească pretexte false pentru escaladarea ulterioară” a conflictului din Ucraina, informează dpa.

„Rusia susţine acum în mod fals că Ucraina se pregăteşte să folosească o ‘bombă murdară’ radiologică pe propriul teritoriu”, a spus secretarul general al NATO la bordul portavionului USS George HW Bush.

„Aliaţii NATO resping această afirmaţie în mod clar falsă. Rusia îi acuză adesea pe alţii de ceea ce intenţionează să facă ei înşişi. Am mai văzut acest model. Din Siria până în Ucraina. Lumea urmăreşte cu atenţie”, a spus Stoltenberg.

Moscova a susţinut recent că Ucraina plănuieşte să detoneze o ‘bombă murdară’ radioactivă în încercarea de a discredita Rusia.

Portavionul american conduce în prezent exerciţiul NATO Neptune Strike 2022, în care sunt implicate peste 80 de avioane, 14 nave şi aproximativ 6.000 de soldaţi din state membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi ţări partenere.

Neptune Strike „testează disponibilitatea noastră de descurajare şi de apărare în zona euro-atlantică”, a afirmat Stoltenberg.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.