Peste 30 de mii de pelerini au trecut pe la moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Peste 30 de mii de pelerini au trecut, din 22 octombrie până astăzi, pe Dealul Patriarhiei și prin Catedrala Patriarhală.

„Închinarea a început încă din 22 octombrie, când pelerinii au venit să se închine la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, dar și la moaștele Sfinților Împărați Constantin și maica sa Elena, precum și ale Sfântului Nectarie de la Eghina.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Pe 24 octombrie, au fost scoase în procesiune moaștele tuturor acestor sfinți, întâlnindu-se cu moaștele Sfântului Gligorie Palamas, Episcopul Tesalonicului, care au fost aduse, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu binecuvântarea Preafericirii Sale, din Mitropolia de Veria, de o delegație condusă de Înalt Preasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Nausiei și Campaniei”, a declarat, pentru București FM, Părintele diacon Florin Ciprian Petre, Secretar patriarhal la Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Pelerinii au venit și continuă să sosească în număr mare, după doi ani de restricții cauzate de pandemia de SARS-COV-2.

„Ținând cont de istoricul ultimilor doi-trei ani, putem spune că pelerinajul de anul acesta este un rod al așteptării. Pentru că, iată, în ultimii doi ani, a fost o perioadă de pandemie, de restricții. Conform estimărilor noastre, au trecut pe la întâlnirea cu sfinții de pe Dealul Patriarhiei mai mult de 30 de mii de pelerini”.

Ziua de astăzi este cea a unei importante sărbători pentru creștinii ortodocși, cea a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, care nu este unul și același cu Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, după cum explică părintele Petre.

„Suntem, iată, în ziua de 26 octombrie, când îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, un sfânt care a trăit în veacul al treilea. Un sfânt martir, după cum și numele spune, este mucenic al lui Hristos.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Cel care a fost proconsul al Tesalonicului, în perioada Împăraților Dioclețian și Maximilian Galeriu, deci în perioada persecuțiilor (… creștinilor în Imperiul Roman n.r.). Și, în felul acesta, el, nerenunțând la credința în Hristos, își dă viața pentru Hristos Domnul. Și am făcut această precizare pentru a face o diferență între acest sfânt, Dimitrie Izvorâtorul de Mir, și Sfântul Cuvios Dimitrie, ocrotitorul Bucureștilor sau „cel Nou”. De aceea i se spune și „cel Nou”, pentru că între cei doi sfinți există o distanță de aproape un mileniu.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, trăiește undeva în secolul al XIII-lea, la sud de Dunăre. Și este cel care, din 1774, când sfintele sale moaște au fost aduse în Catedrala Patriarhală de astăzi, ocrotește cetatea Bucureștilor”, a explicat părintele Florin Ciprian Petre.

Cei care poartă numele de Dumitru se află sub patronajul ambilor sfinți și își pot sărbători onomastica începând de astăzi.

„Putem spune, de astăzi, la mulți ani tuturor celor ce sunt sub patronajul celor doi sfinți – Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântul Dimitrie ocrotitorul Bucureștilor. Am înțeles că sunt cam 300 de mii de români care poartă nume Sfântului Dimitrie”, a explicat părintele Petre.

Pelerinajul continuă. Rândul de credincioși se întinde de pe dealul Patriarhiei, pe Bulevardul Regina Maria, până la intersecția cu strada 11 Iunie. Măsurile de ordine ale Jandarmeriei asigură ordinea și securitatea pelerinilor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.