La Mulţi Ani, Radio România! Radioul public împlinește astăzi 94 de ani

arhiva

În data de 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, se difuza în eter prima emisiune a Societății de Difuziune Radiotelefonică din România. „Alo, alo, aici Radio București!” – au fost primele cuvinte rostite la microfon, de președintele instituției de atunci, Dragomir Hurmuzescu, părintele radiofoniei româneşti.

Ca recunoaștere a rolului determinant al radioului în istoria României, Parlamentul României a adoptat, pe 24 decembrie 2019, Legea nr. 255/2019 privind instituirea zilei de 1 noiembrie ca Zi Naţională a Radioului.

Din 1928, Radioul public și-a asumat o misiune extrem de importantă și, în cei 94 de ani de existenţă neîntreruptă, a transmis toate evenimentele semnificative din istoria României. La postul public de radio, în timpul celui de-al doilea război mondial, la 23 august 1944, a fost făcut anunţul că România s-a alăturat Aliaţilor.

Vocile revoluției anticomuniste din decembrie 1989 au fost auzite în toată țara și grație Radioului public.
În zilele noastre, guvernanții, politicienii, societatea civilă aleg în fiecare zi postul public de radio pentru a transmite mesaje către români.

Dealtfel imediat dupa Revolutie, pe 17 aprilie 1990, isi incepea emisia „Antena Bucurestilor”, pe frecventa de 70,4 MH, fiind un post de radio ce transmitea in mai multe limbi de circulatie internationala si era dedicat exclusiv vietii cotidiene din Bucuresti.
Initiativa infiintarii postului a fost a lui Eugen Preda, reintemeietorul radioului public, si a presedintelui TVR de la acea vreme, Razvan Theodorescu.

Iubit pentru mesajele pe care le transmitea și respectat pentru ceea ce reprezenta în sine, Radioul public a fost, de la nașterea sa cu 94 de ani în urmă, prietenul apropiat al românilor. Le-a împărtășit bucuriile și temerile, i-a informat, i-a amuzat, i-a învățat.

Citește AICI întreaga cronologie a celor 94 de ani de existență ai Radio România prezentata de catre Agentia de Presa RADOR > https://www.rador.ro/2022/11/01/cronologie-radiodifuziunea-romana-implineste-93-de-ani/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.