Prețul gigacaloriei explodează. Are PMB de unde să plătească?
Articol de Mircea Apostolescu, 1 noiembrie 2022, 15:53
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, astăzi, că prețul total de producție, transport și distribuție al gigacaloriei a sărit de la 860 de lei, cu tot cu TVA, la circa 1150 de lei, inclusiv TVA.
Edilul șef a promis, însă, că, în această iarnă, populația va plăti tariful de 346 lei pe gigacalorie, în timp ce Primăria Capitalei va suporta diferența de 800 de lei pe gigacalorie.
„(…) Prețul total – producție, transport, distribuție, cel care era, cu tot cu TVA, 860 de lei, până acum, el va deveni 1150 de lei, aproximativ. El nu este oficial, în momentul acesta, dar aproximativ el va fi 1150 de lei.
Ceea ce înseamnă, că – asta este întrebarea care preocupă bucureștenii, pe angajamentul nostru de a păstra prețul pentru populație de 350 de lei, mai precis 346 de lei pe gigacalorie, că, din acești 1150 de lei, cetățenii, bucureștenii vor plăti 350 și Primăria Municipiului București 800, în lunile care urmează”, a declarat Nicușor Dan.
În context trebuie menționat faptul că Termoenergetica, operatorul serviciului public de termoficare, are către producătorul de energie electrică și termică Electrocentrale București S.A. (ELCEN) o datorie de circa 6-700 de milioane de lei, rezultată tocmai din diferențele dintre prețul aprobat de către ANRE pentru producerea gigacaloriei și prețul recunoscut de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB).
Această datorie nu este recunoscută de către CGMB, iar primarul general al Capitalei spune că ea nu poate fi plătită de către Municipalitate fără sprijinul Guvernului.
Sprijin guvernamental pe care Nicușor Dan l-a solicitat, dar care nu a venit încă.
În aceste condiții, Compania Municipală Termoenergetica București SA este în pericol de a împărtăși soarta predecesoarei sale RADET, adică de a intra în insolvență, după cum explică directorul general al CMTEB, Claudiu Crețu.
„Din păcate în acest moment, încă sunt datorii.
Termoenergetica, din cauza decalajelor privind tariful, acumulează și pierderi. Conform legii, aceste pierderi trebuie acoperite, într-un final, tot de către Primăria Municipiului București. Deci, pentru a putea plăti la ELCEN întreaga sumă, evident că singura sursă este Primăria Municipiului București.
Încercăm să depunem pe proiecte de fonduri europene, dar, ca să depunem, trebuie să fim într-o sănătate financiară. Deci, așa, cu datorii, nu poți. Pentru că noi suntem cu insolvența ciocăne la ușă”, a explicat Claudiu Crețu pentru București FM.