După doi ani de tergiversări, au fost semnate contractele pentru modernizarea a 210 km rețea de termoficare
Articol de bucurestifm, 1 noiembrie 2022, 18:59
Primarul general Nicușor Dan și reprezentanții firmelor de construcții desemnate câștigătoare au semnat, astăzi, contractele pentru modernizarea a 210 kilometri de rețea primară de termoficare.
Cei 210 km sunt împărțiți în cinci loturi, iar finanțarea lucrărilor va proveni, în cea mai mare parte, din fonduri europene nerambursabile.
Potrivit edilului șef, lucrările ar urma să se întindă pe patru ani, presupunând execuția a câte 50 km pe an.
„E o bucurie să fim azi aici, să semnăm cea mai mare investiție pe termoficare din acest mandat, contractul pentru 210 km rețea de termoficare. 200 de milioane de euro, bani în marea lor majoritate fonduri europene. Un contract pe o perioadă de patru ani, ceea ce înseamnă cam 50 km, în fiecare an, în fiecare din viitorii ani.
Un contract proiectare și execuție. Deja am avut niște întâlniri preliminare și, ăăă, proiectarea a început, astfel încât din primăvară să putem începe lucrările din acest contract”, a susținut Nicușor Dan.
Cât despre întârzierea de doi ani dintre semnarea contractului de finanțare europeană – în noiembrie 2020, și semnarea contractelor de proiectare și execuție – noiembrie 2022, edilul Capitalei a dat vina pe greaua moștenire a fostei administrații din Regina Elisabeta.
„(…) Da, au trecut, de fapt, 32 de ani de când lucrările astea trebuiau să fie făcute.
Pe ce înseamnă Primăria Municipiului București, la început, am fost într-o situație în care Primăria era practic în faliment și conturile erau blocate, neputând fi făcute niciun fel de investiții.
Și, după aceea, am făcut achiziția pe acele…, acei 63 km, care fuseseră, în mod eronat, atribuiți doar către firma Energetica. Și era evident că firma energetică nu avea capacitate să facă în paralel toți acești kilometri. Care erau…, e bine, tehnic, să fie făcuți înainte de acești 210„, a răspuns Nicușor Dan la o întrebare București FM.
Pe de altă parte, edilul șef admite că există o datorie de circa 6-700 de milioane de lei a Companiei Municipale Termoenergetica către ELCEN, care nu este recunoscută de către Consiliul General al Municipiului București și pe care Primăria Capitalei nu o poate plăti fără ajutorul Guvernului. Ajutor pe care Nicușor Dan l-a solicitat, dar care nu a venit încă.
Cu toate acestea, primarul general al Capitalei nici nu vrea să se gândească la posibilitatea ca Termoenergetica să aibă aceeași soartă cu oredecesoarea sa, RADET, adică să intre în insolvență și, apoi, chiar în faliment.
„În primul rând, sunt două tipuri de datorii. Este o datorie care vine din facturi. Facturi care sunt facturate conform tarifului stabilit de ANRE. Și, aici, suntem la aproximativ 140-150 de milioane (…datorie n.r.). Acum, pe 7-8 noiembrie, o să primim cotele defalcate din impozitul pe venit și această datorie se va reduce undeva la 50 de milioane de lei. În 7-8 decembrie, când o să primim cotele defalcate, din nou, pe impozitul pe venit, o să fim la zero cu acea datorie. (…)
În ceea ce privește cealaltă componentă a datoriei, care vine din diferențele de tarif dintre…, din diferențele de pierderi între ceea ce recunoaște ANRE, ca pierderi, și pierderile reale, 128 de milioane, 2020, 240 de milioane 2021 și probabil de ordinul 300 de milioane, în 2022. Așteptăm, în continuare suportul Guvernului.
Reporter: Dacă acest răspuns nu va fi pozitiv, nu vor veni banii, practic, există riscul ca Termoenergetica să intre în insolvență. Fiindcă vine iarna…?
Nicusor Dan: Există discuții periodice pe subiectul ăsta și eu vreau să evit această…, adică vreau să evit să ăăă proiectăm această ipoteză”, a răspuns Nicușor Dan unei întrebări București FM.