Proiectul „Închide ochii și ai să vezi mai bine”!

Invitații emisiunii În Comunitate de astăzi au fost Oana Popa, Lavinia Maria Chițu și Tudor Chirilă.

De cele mai multe ori spectacolele, chiar și cele de succes care au săli pline, sunt pentru persoanele cu dizabilități ca o țară interzisă. Din păcate, și percepția dizabilității la nivelul societății românești este aceea de neputință, deși realitatea ne demonstrează că și persoanele care au fie deficiențe de vedere, de auz sau de altă natură pot simți la fel ca ceilalți, se pot bucura, întrista, mira. Ei înțeleg mult din ceea ce se întâmplă în jurul lor dar ca să înțeleagă și micile detalii care completează mozaicul unui spectacol, au nevoie de anumite accesorizări.

Au existat în trecut spectacole accesorizate pentru hipoacuzici, precum „Copiii unui Dumnezeu mai mic” de Mark Medoff, care s-a jucat la Teatrul Odeon în 1998 în regia lui Theodor Cristian Popescu. A mai existat și un program de accesorizare a filmelor pentru nevăzători și chiar a unei piese de teatru la Excelsior, „Fluturii sunt liberi ” de Leonard Ghershe în regia lui Erwin Șimșensohn.

O premieră în țara noastră este inițiative unui spectacol accesorizat pentru toate categoriile de dizabilități. Cu această ideea a venit invitata de astăzi a emisiunii „În Comunitate”, Oana Popa, absolventă de actorie păpuși și regie teatru de animație, manager al proiectului „Școala de Joacă”, organizație non-guvernamentală.

Ea a prezentat spectacolul „Închide ochii și ai să vezi mai bine”, o piesă adaptată special pentru copiii cu deficiențe de auz, de vedere și de vorbire. Aceasta a fost și lucrarea pe care a susținut-o la un masterat de la UNATC. De data aceasta, mai importantă decât nota de la examen a fost poarta pe care ea o deschidea copiilor cu dizabilități spre lumea magică a teatrului.

Premiera piesei a avut loc la grădina botanică, iar cei mici au fost încântați. Pentru un asemenea proiect, Oana Popa a trebuit să intre ea în lumea copiilor cu deficiențe de auz sau de vedere ori de vorbire, iar pentru aceasta a fost ajutată de oameni inimoși care lucrau cu acești copii.

Unul dintre aceștia este Lavinia Maria Chițu, interpret de limbaj mimico-gestual dar și Ambasador TEDx Brașov. Pe lângă faptul că este o persoană specială, are o poveste de viață extraordinară.

Lavinia Maria Chițu s-a născut într-o familie de hipoacuzici, ea fiind singura din familie care auzea. Astfel, limbajul mimico-gestual a fost prima ei limbă pe care a învățat-o în mod natural. A predat copiilor hipoacuzici din România dar și din alte țări. Implicarea ei în montarea piesei „Închide ochii și ai să vezi mai bine” a fost vitală pentru reușita proiectului care a fost un succes.

Cu toate că ar dori să prezinte piesa în fața mai multor copii, Oanei Popa îi este adesea greu să găsească o sală dispusă să găzduiască un astfel de spectacol.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.