Carnavalul, premieră-eveniment în Festivalul Național de Teatru
Articol de bucurestifm, 4 noiembrie 2022, 15:42
Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră, în perioada 7 – 9 noiembrie, de la ora 23:00, la Radio România Cultural: Carnavalul – scenariu radiofonic de Alexa Visarion după opera lui Ion Luca Caragiale, spectacol în amintirea marelui actor George Constantin.
În distribuţie: Mircea Rusu, Mihai Constantin, Petru Hadârcă, Richard Bovnoczki, Lari Giorgescu, Antoaneta Zaharia, Irina Movilă, Răzvan Vasilescu, Alexandru Bindea, Ovidiu Cuncea, Tania Popa, Alexandru Georgescu, Valeriu Andriuță, Virgil Rădulescu şi Marius Stănescu.
Regia de montaj: Robert Vasiliţă.
Regia de studio: Janina Dicu şi Renata Rusu.
Ilustraţia muzicală: Alexa Visarion.
Mixaj audio: Tom Brânduş.
Redactor şi producător: Domnica Ţundrea.
Un spectacol de Alexa Visarion.
Realizat în trei episoade, Carnavalul deschide seria premierelor radiofonice, difuzate în cadrul Secțiunii on air a Festivalului Național de Teatru, la Radio România Cultural. Episoadele vor fi postate și pe site-ul eTeatru.ro, în Colecția FNT 2022. Spectacolul marchează revenirea regizorului Alexa Visarion la Teatrul Național Radiofonic, în anul în care s-au împlinit 170 ani de la nașterea și 110 ani de la dispariția lui Ion Luca Caragiale.
Afinitățile regizorului Alexa Visarion cu universul caragialian datează de câteva decenii și s-au concretizat în spectacole de teatru, filme, texte teoretice, scenarii riguros elaborate și articulate, alcătuite adesea prin colaj, adăugiri, tehnici intertextuale şi destinate scenei, peliculei sau spațiilor sonore ale teatrului radiofonic. La Radio, în 1974, a realizat o puternică și foarte modernă montare a piesei O noapte furtunoasă, iar în 2012, Nocturnele lu’ Leonida, pe un scenariu propriu, inspirat de universul Caragiale. Îi datorăm lui Alexa Visarion și recentul volum Caragiale vizionarul, publicat în 2022, la Editura Academiei Române, cuprinzând o adevărată profesiune de credință, o esențializare a gândirii regizorului asupra operei caragialiene și, totodată, mărturii, documente, pagini de ficțiune, amintiri.
Carnavalul s-a născut, fără îndoială, pentru Alexa Visarion, ca o prelungire firească a unor preocupări de o viață – teatrale, cinematografice, radiofonice – și s-a constituit ca o ingenioasă și surprinzătoare îmbinare a unor pagini caragialiene, impunând motivul vieții ca un carnaval – tragic, derizoriu, grotesc. Binecunoscutele personaje din D’ale carnavalului și din alte opere ale dramaturgului, sunt privite în lumina acestei idei, a vieții ca un carnaval cu final tragic, a carnavalului ca delir. Moartea se proiectează asupra acestui univers, la fel și singurătatea, ideea deșertăciunii și a unui destin implacabil, dureros. Scenariul sonor ține seama de importanța fiecărui element acustic.
Convins că „lumea lui Caragiale este o lume trecută, mereu prezentă și posibil viitoare”, Alexa Visarion a înzestrat spectacolul cu o energie histrionică, accentuând bâlciul existenței, poezia burlescului, a grotescului. Să-i dăm cuvântul regizorului: „Serialul radiofonic Carnavalul este o sinteză a gândirii caragialiene, prezentă în prezent, ce pătrunde în traseele tragic-burlești ale universului caragialesc, pentru a revela ineditul acestei viziuni exponențiale astăzi mai mult ca oricând… Serialul își înnobilează valoarea și expresivitatea semnificațiilor și prin faptul că este dedicat amintirii marelui artist George Constantin și a artei sale interpretative de neuitat. O răspântie de întrebări, alertate într-o dinamică explozivă, într-un carnaval fără oprire, fără sfârșit… desăvârșit… Măști și idealuri, delir existențial stăpânit destinal de Râsu-Plânsu, profetic și neliniștitoarea întrebare: De ce?”
Alexa Visarion a invitat în distribuție Carnavalului mari actori, convins fiind că în momentul actual, în România, avem o generație de interpreți ideali ai operei caragialiene, personalități artistice care la Radio vor crea personaje memorabile. Așa s-a și întâmplat: confruntați cu excepționalele partituri, actorii au conturat versiuni personale valoroase ale celebrelor personaje, accentuând aspecte poate nebănuite, jucându-se cu sensurile, cu frazele, astfel încât binecunoscutele replici ale lui Caragiale reușesc să ne surprindă și să ne pună pe gânduri… Totul este viu, se desfășoară într-o dinamică, iar eroii își marchează sonor intrările: cântă, se ciocnesc, se împiedică, strănută etc., conferind vitalitate și farmec unei lumi aflate în decădere.
Ilustrația muzicală semnată de Alexa Visarion amplifică senzația de carusel, de mișcare continuă, de carnaval, iar mixajul audio al lui Tom Brânduș denotă o profundă gândire asupra spațiului sonor.
Sărbătorit recent de lumea artistică, la împlinirea a 75 de ani, Alexa Visarion reușește, prin spectacolul Carnavalul, o împletire expresivă de texte și motive caragialiene topite într-o formă radiofonică spectaculoasă, împlinită prin interpretarea actorilor.