A fost inaugurat Centrul de Transplant Hepatic de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”

Centrul de Transplant Hepatic pediatric de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a fost inaugurat  în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.

” Noi ca Minister al Sănătăţii am ajutat spitalul cu investiţii de circa 10 milioane de lei necesare pentru dotările atât la nivelul sălii de operaţie, partea de terapie intensivă, facilitatea de laborator de anatomie patologică. Urmează şi alte investiţii pentru un CT mobil, dacă nu greşesc, care va fi în curând instalat. Lucrul cel mai dificil, aşa cum este evident pentru toată lumea, este că trebuie să avem o resursă umană care să fie antrenată pentru acest lucru”, a afirmat ministrul.

Rafila a spus că echipa de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” va continua să lucreze cu medicii de la Institutul Clinic Fundeni.

El a spus că, din informaţiile pe care le are, într-un an se fac aproximativ 10 transplanturi hepatice la copii.

Profesorul doctor Irinel Popescu a precizat că echipa de medici de la Institutul Clinic Fundeni va fi prezentă la primele intervenţii care se vor efectua la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

La rândul său, profesorul doctor Vlad Braşoveanu a menţionat că la Spitalul Grigore Alexandrescu se vor face trei tipuri de transplant hepatic: de la donator cadaveric, split (împărţirea ficatului) şi transplant hepatic de la donator viu.

„Numărul cel mai mare va fi transplanturi hepatice de la donator viu. Va fi o colaborare între Spitalul Fundeni şi Spitalul Grigore Alexandrescu, în sensul că adultul se va face la IC Fundeni, iar copilul – transplantul propriu zis se va face la Spitalul Grigore Alexandrescu”, a spus medicul.

„Am încercat să evaluăm destul de repede şi să acredităm tot atât de repede acest centru”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Andrei Nica.

Conferenţiar doctor Laura Bălănescu, cea care va conduce Centrul de Transplant Hepatic, a afirmat că deja există pacienţi incluşi în lista de transplant, dintre care unul cu o boală metabolică foarte rară.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.