Instalații performative, în FNT 32

Sursa foto: www.fnt.ro

FNT 32 a adus, anul acesta, o serie de spectacole sau instalații performative, imersive sau tip aplicație, Iată câteva dintre evenimentele care pot fi experimentate în acest weekend:

Turnul #urmatorulnivel” de: Ionuț Sociu, AlexandruMihăescu și Teatrul Basca, regia: Alexandru Mihăescu, producători: Teatrul Basca și StageOn.

O experiență inedită de teatru-film în VR, despre care echipa de creație și producție preciza: „Ne-am concentrat pe unghiuri multiple, detalierea sau distanţarea, viziunea panoramică sau apropierea până la ultimul amănunt, focalizarea pe individ sau pe dinamica grupului, iar filmarea în 360° îi permite spectatorului să vadă într-un mod inedit cum cele șase personaje își analizează viețile.”

Detalii: – https://fnt.ro/2022/turnul-urmatorulnivel/ ,

https://basca.tm.ro/jurnal/turnul-urmatorulnivel/

Producție invitată în FNT în cadrul secțiunii Instalații performative, creații online și VR

Orele 14.00, 16.00, 17.00, 18.00, la ARCUB, Sala Bolților

Accesul se face prin înscrierea la: am.tirlea@yahoo.co.uk

Les Loges / Cabinele” – Instalație imersivă în jurul scrierilor dramatice contemporane, producător: Théâtre Nouvelle Génération, Centre dramatique national de Lyon, coproducător: ARTCENA, cu sprijinul Institutului Francez din România.

O instalație de Joris Mathieu și Nicolas Boudier împreună cu Haut et Court

Les Loges” / „Cabinele” / „Lojele” – este un dispozitiv pentru un spectator, la confluența creației digitale și medierii, care își propune să promoveze și să încurajeze descoperirea scrisului dramatic contemporan, printr-o experiență digitală sensibilă.

Luând loc în Lojă, vizitatorul se instalează pentru a experimenta un tête-à-tête, timp de câteva minute, cu un interpret virtual care îl va cufunda în intimitatea unui text teatral. Prin ridicarea receptorului, ești pus în contact cu un actor într-o proximitate unică, de parcă ai fi așezat de cealaltă parte a oglinzii. Datorită unui dispozitiv de teatru optic, acest interpret apare virtual și te privește drept în ochi pentru a împărtăși cu tine un monolog din repertoriul dramatic francez contemporan. E vorba despre crearea unei experiențe care împrumută din codurile teatrale și care aduce un omagiu artei actorului.

Colecția de texte prezentată în FNT 2022 a fost realizată în coproducție cu compania „Haut et Court” din texte selectate dintre dintre câștigătorii „Aide à la création” pentru texte dramatice și ai Marelui Premiu pentru literatură dramatică din Franța, pe care Centrul Național francez le decernează în fiecare an. Repertoriul inclus în Les Loges este menit să crească și să se îmbogățească în timp.

Detalii –  https://fnt.ro/2022/les-loges-cabinele/

Instalație în limba franceză, cu versiune în limba engleză

Zilnic, între orele 10.00-20.00, la  Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Media Foaier – INTRARE LIBERĂ.

The Walks”, textul și regia: Helgard Haug, Stefan Kaegi, Daniel Wetzel, producător: Rimini Protokoll și creart/Teatrelli, în parteneriat cu Goethe-Institut București.

THE WALKS este o producție creată sub forma unei aplicații pentru smartphone, o colecție de 10 scurte spectacole audio concepute pentru anumite locuri specifice din orașul tău și o invitație de a-ți redescoperi împrejurimile și de a interacționa cu ele. Poveștile și universul sunetelor din scurtele spectacole audio pot fi experimentate în întreaga lume. Astfel, THE WALKS conectează oameni de pe întreg mapamondul printr-o experiență locală și prin intermediul unei acțiuni umane esențiale: mersul pe jos. Odată cu lansarea proiectului, Bucureștiul s-a alăturat unor orașe precum Berlin, Cleveland, Milano, Salzburg sau Santiago de Chile.

Detalii –  https://fnt.ro/2022/the-walks/ , https://www.rimini-protokoll.de/website/en/project/the-walks

Spectacol în limba română, germană, engleză, franceză, italiană, spaniolă (la alegere).

Cei ce doresc să experimenteze acest spectacol-aplicație în cadrul FNT, pot obține gratuit un cod de activare, prin transmiterea unui e-mail în acest sens la adresa teatrelli@creart.ro.

Insula de Teatru VR” – RICHARD III, de W. Shakespeare, Instalație performativă, regia și decorul: Eugen Gyemant, producător: Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sf. Gheorghe cu sprijinul AFCN.

Noua producție teatrală „RICHARD III” este o abordare postmodernă a piesei celebrului dramaturg. Atât costumele, cât și decorul sunt aduse în actualitate, dar păstrează o serie de elemente care sugerează stilul epocii victoriene. În plus, regizorul a rămas fidel față de textul original, ceea ce face ca montarea să fie o combinație reușită între nou și vechi.

Detalii –  https://fnt.ro/2022/insula-de-teatru-vr-instalatie-performativa/ ,

https://teatruvr.ro/richard-iii-ro/

Spectacolul este segmentat în 13 episoade cu subtitrare în limba engleză.

Instalația se poate vizita cu 2 (două) ore înaintea spectacolelor programate la Sala Mare a Teatrului Național din București, în Foaierul de Marmură (Parter) – INTRARE LIBERĂ.

Worker of the Year” – de Tudor Ganea, Home delivered performance, un concept de: Ioana Păun și Flavia Giurgiu, producători: ARCUB și Centrul Cultural Clujean.

Proiectul original, conceput în contextul pandemiei de cele două artiste, pleacă de la convingerea lor că în fiecare din noi există potențial performativ. Pariul lor, ca artist, e să aibă totală încredere în ce va face participantul cu kit-ul pe care îl primește, că își descoperă sclipirea și va merge pe mâna ei.

Detalii – https://fnt.ro/2022/worker-of-the-year/ , https://arcub.ro/worker-of-the-year/

Informații și înscrieri pentru obținerea kit-ului la: ralu.felezeu@yahoo.com sau un mesaj la 0747261346.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.