Programul spectacolelor din FNT 32 – Ziua 9
Articol de andreiabarsanbfm, 13 noiembrie 2022, 16:21
Este ultima zi a acestei ediții a Festivalului Național de Teatru 2022.
Spectacolele serii sunt:
Ora 17:00, „Înainte de sfârșitul… (lumii)”, concept și realizare: Iva Sveshtarova și Willy Prager, producător: Brain Store Project în parteneriat cu DNK: Space for Contemporary Dance and Performance (Bulgaria).
Reprezentație găzduită de Teatrul Odeon, Sala Studio.
Or 17:00, „Kcezyow (Woyzeck)”, regia, coregrafia și light design: Mike Săvuică, producător: Unfortunate Thespians, în colaborare cu Teatrul Evreiesc de Stat, Universitatea Hyperion – Facultatea de Arte și NIPAI Berlindrul secțiunii dedicate Facultăților de Teatru din România.
Spectacol prezentat la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Mică. INTRAREA LIBERĂ în limita locurilor disponibile.
Ora 17:00, „Copiii nopții” de Andrei Radu, regia: Alexandru Weinberger-Bara, producător: Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.
Spectacolul se joacă la Sala „Toma Caragiu” a Teatrului Bulandra.
Ora 19:00, „Scaunele” de: Eugène Ionesco, regia: Gábor Tompa, producător: Théâtre National du Luxembourg.
Spectacol prezentat la Teatrul Național „I.L.Caragiale” București, Sala Pictura.
Ora 19:00, „Trei surori” de Cehov, regia: Andrei & Andreea Grosu producție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, prezentată la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Studio.
Ora 20:30, „Cabaret”, un spectacol de Răzvan Mazilu, producător: Teatrul Odeon. Spectacolul se joacă la Sala Majestic.
Ora 19:00, „Antonin Artaud. Familia Cenci” după: P.B. Shelley și Stendhal, regia: Silviu Purcărete, producție a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, prezentată la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala „Ion Caramitru” (Sala Mare).
Spectacole sau instalații performative:
„Turnul #urmatorulnivel” de: Ionuț Sociu, AlexandruMihăescu și Teatrul Basca, regia: Alexandru Mihăescu, producători: Teatrul Basca și StageOn.
O experiență inedită de teatru-film în VR, despre care echipa de creație și producție preciza: „Ne-am concentrat pe unghiuri multiple, detalierea sau distanţarea, viziunea panoramică sau apropierea până la ultimul amănunt, focalizarea pe individ sau pe dinamica grupului, iar filmarea în 360° îi permite spectatorului să vadă într-un mod inedit cum cele șase personaje își analizează viețile.”
Producție invitată în FNT în cadrul secțiunii Instalații performative, creații online și VR
Orele 14.00, 16.00, 17.00, 18.00, la ARCUB, Sala Bolților
Accesul se face prin înscrierea la: am.tirlea@yahoo.co.uk
„Les Loges” / „Cabinele” – Instalație imersivă în jurul scrierilor dramatice contemporane, producător: Théâtre Nouvelle Génération, Centre dramatique national de Lyon, coproducător: ARTCENA, cu sprijinul Institutului Francez din România.
O instalație de Joris Mathieu și Nicolas Boudier împreună cu Haut et Court
„Les Loges” / „Cabinele” / „Lojele” – este un dispozitiv pentru un spectator, la confluența creației digitale și medierii, care își propune să promoveze și să încurajeze descoperirea scrisului dramatic contemporan, printr-o experiență digitală sensibilă.
Luând loc în Lojă, vizitatorul se instalează pentru a experimenta un tête-à-tête, timp de câteva minute, cu un interpret virtual care îl va cufunda în intimitatea unui text teatral. Prin ridicarea receptorului, ești pus în contact cu un actor într-o proximitate unică, de parcă ai fi așezat de cealaltă parte a oglinzii. Datorită unui dispozitiv de teatru optic, acest interpret apare virtual și te privește drept în ochi pentru a împărtăși cu tine un monolog din repertoriul dramatic francez contemporan. E vorba despre crearea unei experiențe care împrumută din codurile teatrale și care aduce un omagiu artei actorului.
Colecția de texte prezentată în FNT 2022 a fost realizată în coproducție cu compania „Haut et Court” din texte selectate dintre dintre câștigătorii „Aide à la création” pentru texte dramatice și ai Marelui Premiu pentru literatură dramatică din Franța, pe care Centrul Național francez le decernează în fiecare an. Repertoriul inclus în Les Loges este menit să crească și să se îmbogățească în timp.
Instalație în limba franceză, cu versiune în limba engleză
Zilnic, între orele 10.00-20.00, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Media Foaier – INTRARE LIBERĂ.
„The Walks”, textul și regia: Helgard Haug, Stefan Kaegi, Daniel Wetzel, producător: Rimini Protokoll și creart/Teatrelli, în parteneriat cu Goethe-Institut București.
THE WALKS este o producție creată sub forma unei aplicații pentru smartphone, o colecție de 10 scurte spectacole audio concepute pentru anumite locuri specifice din orașul tău și o invitație de a-ți redescoperi împrejurimile și de a interacționa cu ele. Poveștile și universul sunetelor din scurtele spectacole audio pot fi experimentate în întreaga lume. Astfel, THE WALKS conectează oameni de pe întreg mapamondul printr-o experiență locală și prin intermediul unei acțiuni umane esențiale: mersul pe jos. Odată cu lansarea proiectului, Bucureștiul s-a alăturat unor orașe precum Berlin, Cleveland, Milano, Salzburg sau Santiago de Chile.
Spectacol în limba română, germană, engleză, franceză, italiană, spaniolă (la alegere).
Cei ce doresc să experimenteze acest spectacol-aplicație în cadrul FNT, pot obține gratuit un cod de activare, prin transmiterea unui e-mail în acest sens la adresa teatrelli@creart.ro.
„Insula de Teatru VR” – RICHARD III, de W. Shakespeare, Instalație performativă, regia și decorul: Eugen Gyemant, producător: Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sf. Gheorghe cu sprijinul AFCN.
Noua producție teatrală „RICHARD III” este o abordare postmodernă a piesei celebrului dramaturg. Atât costumele, cât și decorul sunt aduse în actualitate, dar păstrează o serie de elemente care sugerează stilul epocii victoriene. În plus, regizorul a rămas fidel față de textul original, ceea ce face ca montarea să fie o combinație reușită între nou și vechi.
Spectacolul este segmentat în 13 episoade cu subtitrare în limba engleză.
Instalația se poate vizita cu 2 (două) ore înaintea spectacolelor programate la Sala Mare a Teatrului Național din București, în Foaierul de Marmură (Parter) – INTRARE LIBERĂ.
„Worker of the Year” de Tudor Ganea, Home delivered performance, un concept de: Ioana Păun și Flavia Giurgiu, producători: ARCUB și Centrul Cultural Clujean.
Proiectul original, conceput în contextul pandemiei de cele două artiste, pleacă de la convingerea lor că în fiecare din noi există potențial performativ. Pariul lor, ca artist, e să aibă totală încredere în ce va face participantul cu kit-ul pe care îl primește, că își descoperă sclipirea și va merge pe mâna ei.
Informații și înscrieri pentru obținerea kit-ului la: ralu.felezeu@yahoo.com sau un mesaj la 0747261346.