VIDEO: Diabetul, boala ascunsă

De Ziua Mondială de lupta împotriva diabetului, ar trebui să ne uităm, în primul rând la soluții de prevenție. Dacă putem să facem asta, ne va fi mai ușor să nu ajungem la boală.
Însă prevenția înseamnă mișcare, mâncat sănătos, un regim de viață ponderat. Lucruri pe care, trebuie să recunoaștem, mai greu le punem în practică.

Cristi și Gabi Airinei fondatorii Asociației ”Da, și eu pot” au reușit.
Iar hopul a fost diagnosticarea Gabrielei cu diabet în urmă cu mai bine de 20 de ani.
Acum ne învață și pe noi să prevenim și, dacă avem boala, să trăim cu ea cât se poate de bine.
Din păcate, copiii încep să fie din ce în ce mai afectați, spune Gabi.
”Încercăm, an de an, să venim cu noi informații, să tragem un semnal de alarmă pentru diabetul de tip 2 pentru că ia amploare mai ales la copii”.

Copiii, burețeii din micile societăți, iau informații pe care, poate le transmit mai departe, spune Cristi.
Însă și noi, cei mari, am văzut cum trăim cu diabet făcând turul României pe biciclete și traversând munții.
”Au trecut 5 ani de când am făcut turul româniei pe biciclete. Prevenția este cel mai important proiect. Mergem în școli și vorbim despre asta copiilor, să facă mișcare chiar dacă au diabet. Copiii merg acasă și povestesc bunicilor care, din păcate, sunt bolnavi în majoritate. Cu ocazia asta, poate merg și părinții la medic. <Căutăm milionul> este un proiect pentru persoanele nediagnosticate cu tip 2. Sunt oameni care nu știu foarte multe despre boala lor. Am făcut 150 de glicemii, câteva alarmante”.

Informațiile pentru anumite boli sunt în continuare necunoscute pentru mulți dintre noi.
Și nu că ele nu ar exista și în cel mai mic colț al internetului.
”O persoană cu diabet ar trebui să se monitorizeze de cel puțin 3 ori pe zi. E neplăcut ca o persoană cu diabet de tip 2, să nu știe să se monitorizeze zilnic”.

Ceea ce nu vor oamenii să înțelegă este că diabetul este o boală ascunsă. Macină, încet dar sigur, și alte organe.
Iar tehnologia nu a stat pe loc nici în ceea ce privește această afecțiune.
”O persoană cu diabet de tip 1 nu poate fără insulină. Nu toți știu să monitorizeze pentru că diabetul dă probleme și la alte organe. O amputatie de membre se petrece la fiecate 20 de secunde la nivel mondial, din cauza diabetului. Este mult mai ușor să previi, decât să te lupți după aia cu complicațiile. Tehnologia a avansat. Sunt senzori de monitorizare a glicemiei. Pentru diabetul de tip 1, stăm foarte bine, la momentul acesta. Putem vedea glicemia în timp real, avem senzori de monitorizare. Am alergat și am luat senzori pentru 10 familii. Din 2018 senzorii sunt în programul național de diabet și acum sunt decontati”.

Dacă la diabetul de tip 1 nu prea stă în puterea noastră să-l anticipăm, în cel de tip 2 suntem răspunzători în cele mai multe dintre cazuri.
”Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, care nu pote fi controlată. Cel de tip 2 apare și cu vârsta… Acces la sănătate, acces la viață, sunt probleme de nutriție la copii. Adultul va avea probleme de sănătate. Scoate chipsurile, fast food-ul… oamenii sunt obosiți pentru că nu-și controlează glicemiile. Prin toate programele noastre asta facem. Din păcate. trebuia să unim 3 capitale; am amânat, facem anul viitor. La diabet, medicul îți recomandă să faci mișcare. Și mersul la piață, fără mașină, este mișcare”.

Trei sfaturi ne dă Gabi și ținem fruntea sus.
”Să aibă mai multă grijă de ei, să se bucure de viață și să facă mișcare”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.