Festivalul Filmului Evreiesc a 12-a editie
Articol de cristina.toma, 17 noiembrie 2022, 10:17
Pe 15 noiembrie la Muzeul Taranului Român s-a deschis cea de a 12-a editie a Festivalului de Film Evreiesc (Bucharest Jewish Film Festival), editie care vine după doi ani de pandemie, timp în care festivalul s-a desfășurat online.
In acest an programul festivalului este unul foarte variat, pe lângă filme publicul putând să asculte și conferințe și concerte de muzică evreiască veche dar si modernă. Vor fi, de asemenea, expoztiții precum cea organizată de Artmark la Muzeul Țăranului, expoziție care cuprinde lucrări ale pictorilor evrei din România.
Muzicieni importanți, regizori de renume internațional, personalități publice reprezentând șase țări își vor face cunoscută arta lor până pe 21 noiembrie în săli de la Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie, Opera Națională, Cinematograful Union Institutului Cervants, Centrul Comunitar Evreiesc, aducând astfel cultura evreiască, în variatele ei aspecte, mai aproape de toți cei care vor să o cunoască și să se bucure de ea.
Festivalul s-a deschis cu un concert de muzică evreiască al Ansamblului Anton Pann urmat de un film documentar despre unul dintre cele mai îndrăgite musicaluri care a devenit un film celebru ”Drumul Scripcarului către marele ecran” în regia laureatului Premiului Oscar, regizorul Daniel Raim. In film si-au spus povestile din spatele camerelor de luat vederi regizori precum Norman Jewison, actori precum Chaim Topol, cel care a jucat rolul lui Tevie Lăptarul, muzicieni precum John Williams și mulți alții. Publicul a putut afla nu doar cum anume s-a făcut un astfel de film, faptul că toți artiștii implicati au dorit reconstituirea unei lumi dispărute după cel de-al doilea război mondial, lumea shtetl-lui -a micilor târguri evreiești.
Dar filmul a schimbat destinul artistilor care l-au făcut reactiile publicului de pretutindeni fiind uimitoare pentru că oameni de pe toate meridianele si din tări si culturi foarte diferite s-au regasit în povestea lui Tevie si a familiei lui. Astfel, un roman de Shalom Alechem a reușit să unească spectatori de pe meridiane diferite pentru că vorbea despre problemele de familie pe care le pot avea oamenii de oriunde.
Astazi, de la ora 17.00 cei interesati vor putea vedea filmul israelian ”Lupta pentru prezent” în prezența regizorului Oded Farber și de la ora 19.00 filmul ”Călătoria”, tot israelian în prezența regizorului Itamar Wexler, ambele filme rulând la Muzeul Țăranului Român.
Tot astăzi de la ora 20.00, la Operan Națională are loc concertul ”De la Offenbach la Bernstein” sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.
Mai multe detalii despre programul festivalului dar si filmele care le puteti vedea puteti afla de pe site-ul https://www.bjff.ro/