Spitalul Militar organizează un simpozion despre imunodeficienţele primare la adulţi şi afectarea digestivă

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” organizează simpozionul „Actualităţi în imunodeficienţele primare la adulţi. Focus – Afectarea digestivă”, care îşi propune să atragă atenţia asupra necesităţii conştientizării asupra acestor afecţiuni, care au o prevalenţă mai ridicată decât se considera iniţial.

Evenimentul are scopul de a sublinia importanţa diagnosticului precoce şi a managementului eficient al pacienţilor care suferă de boli ale sistemului imun, precum şi importanţa interdisciplinarităţii în abordarea patologiei acestor afecţiuni.

Imunodeficienţele primare cuprind un grup de peste 450 de afecţiuni caracterizate prin funcţionarea deficitară sau chiar absentă a unuia sau a mai multor componente ale sistemului imun şi care predispun la infecţii frecvente şi severe, autoimunitate, alterarea homeostaziei imune, boli autoinflamatorii, boli limfoproliferative şi neoplazii.

Incidenţa globală a imunodeficienţelor primare este estimată la 1:10.000, însă există variaţii în raport cu terenul genetic, factorii de mediu, condiţiile de viaţă, accesul la serviciile medicale etc.

Potrivit medicului Ciprian Jurcuţ, imunodeficienţele primare reprezintă un grup de boli rare, cu o componentă genetică, în care mecanismele de apărare împotriva infecţiilor sunt deficitare, pacienţii având un risc crescut pentru apariţia episoadelor infecţioase.

„Pe lângă acest risc infecţios, pot exista o serie de manifestări autoimune, alergice sau de tip autoinflamator care pot face ca tabloul clinic al acestor pacienţi să fie unul complex. În general, sunt boli diagnosticate în perioada copilăriei, dar există şi pacienţi care sunt diagnosticaţi la vârsta adultă iar pentru ca acest lucru să se întâmple este imperios necesar ca medicii din diverse specialităţi medicale să fie avizaţi asupra acestui tip de boli pentru a se institui, cât mai rapid, tratamentul de specialitate (bazat, în general, pe administrarea de imunoglobuline).  Iniţiem acum, cu ocazia acestui prim simpozion dedicat imunodeficienţelor primare, un program educaţional transdisciplinar destinat medicilor interesaţi”, a afirmat medicul militar.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.