”Vivien Leigh – Ultima conferință de presă”, de cinci ani pe scena TNB

Spectacolele bune rezistă pe scenă stagiuni de-a rândul și chiar merită să fie văzute de mai multe ori. Spectatorii pasionați fac acest lucru, ar trebui să îl practice și cronicarii de teatru (sunt și excepții).

”Vivien Leigh – Ultima conferință de presă” a împlinit cinci ani de la premiera oficială pe scena TNB.

Ce înseamnă un spectacol bun? Să nu le confundâm, însă, cu acele titluri care se joacă de un deceniu, în București și în țară (intermediate de impresar).

Un spectacol bun are poveste, regie, actori, scenografie. Un spectacol bun vorbește despre ceva ce ne poate interesa azi, chiar dacă textul a fost scris cu zeci sau sute e ani în urmă, ne pune întrebări, uneori ne oferă și răspunsuri, ne oferă modele, ne pune o oglidă… Emoționează!

”Vivien Leigh – Ultima conferință de presă” se înscrie perfect în această descriere. Este despre diva irepetabilă a secolului trecut, dar vorbește totodată despre viață, iubire, zbucium interior și, nu în ultimul rând, este un omagiu adus profesiunii de actor.

Acest one woman show este un proiect personal al actriței Lamia Beligan, făcut împreună cu regizoarea Liana Ceterchi. Parcursul lui a început la Teatrul Excelsior, a continuat cu câteva turnee în țară, cu o reprezentație specială la Paris și a fost încununat de aplauzele publicului britanic, chiar la Londra, iar pe 23 noiembrie 2017, a avut premiera oficială la TNB, unde se jocă și acum. Poate fi văzut pe 26 noiembrie, de la ora 20:00, la Sala Atelier.

Textul aparține autoarei americane Marcy Lafferty,  iar spectacolul este o reconstituire emoționantă a ultimelor zilei de viață ale lui Vivien Leigh, devenită acum o umbră a starului adulat de altădată.

Lamia Beligan ne-a povestit, la momentul premierei, pe 98,3 fm, în emisiunea Spectacol@ București. Ro despre modul în care și-a construit personajul pe care l-a adus pe scenă.

”Ar fi stupid să încerci să imiți ceva ce nu poate fi imitat. Am încercat să o descopăr pe ea, modul ei de a gândi, de a se raporta la oameni, la profesia ei, am încercat să o abordez din interior… Lăuntric avem multe în comun”, mărturisește actrița în începutul dialogului purtat la București FM.

Am aflat detalii despre cum a obținut Vivien Leigh rolul din ”Pe aripile vântului”, despre iubirea ei pentru Laurence Olivier, despre boala și lupta sa, dar și despre clișeele acelei lumi și clișeele lumii noastre.

Puteți regăsi acest dialog pe https://www.youtube.com/watch?v=_dWuZ8dtqvo

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.