Asociația Culturală pentru Educație prin Artă prezintă „Afară” – un spectacol de teatru cu adolescenți pentru adolescenți 

În lunile octombrie – noiembrie, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă a realizat și a prezentat publicului tânăr din București spectacolul Afară, bazat pe o idee a scenaristei și regizoarei Oana Răsuceanu, care semnează și regia, scris de două tinere dramaturge, Iulia Mirică și Anamaria Feraru. Spectacolul a fost itinerat în mai multe licee din Capitală, urmând să aibă ultimele două reprezentații în data de 25 noiembrie la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”, distribuția fiind alcătuită din șase elevi ai liceului.

Afară prezinte povești ale adolescenților din România, prinși în roller-coaster-ul numit lockdown (stare de urgență) din perioada martie – mai 2020.

Construit din monologuri care exprimă cele mai profunde, intime, aparte, amuzante, crude, ireal de sincere trăiri ale celor mai tineri protagoniști ai închiderii unei țări din cauza unui virus necunoscut și periculos, spectacolul se bazează pe o documentare atent realizată prin discuții și interviuri multiple cu adolescenți români (14 – 18 ani).

Oana Răsuceanu alături de Iulia Mirică și Anamaria Feraru și-au propus să transpună întâlnirile și orele numeroase de dialog cu o serie de adolescenți din orașul București într-un text și într-un spectacol menite să răspundă la întrebări de tipul: Cum i-a influențat perioada de lockdown pe copiii și tinerii din România? I-a schimbat? Dacă da, în cel fel? Au asimilat informații / experiențe noi, care le vor modifica traseul emoțional pe mai departe? Care a fost relaționarea cu mediul online și care au fost efectele? Cum au reușit copiii să își găsească un ritm interior echilibrat fiind rupți de tot ceea ce aveau până atunci afară?

“Au fost ore și ore de discuții cu adolescenți, realizate pe Zoom, parte din reconstrucția unei perioade în care un element precum Zoom-u a devenit pe cât de firesc, pe atât de nefiresc în viețile noastre, ale tuturor, dar în ale lor poate mai mult decât în ale adulților chiar. Zilele, săptămânile și lunile lockdown-ului și-au lăsat amprenta pe toți acești tineri pentru care ecranele laptopurilor, tabletelor, telefoanelor au luat locul ieșitului în oraș, prietenilor, hobby-urilor. S-au adaptat. Rapid. Mai repede, chiar, de cât foarte mulți adulți. Și au reușit să se rupă de perioada cu pricina din momentul în care restricțiile au dispărut ușor-ușor. Dar nu au uitat să ia din experința cu pricina ce era de luat, de învățat. Au mers mai departe și au decis să nu prea mai privească înapoi. Decât dacă chiar trebuie.”, declară Oana Răsuceanu despre research-ul făcut pentru crearea spectacolului Afară.

Pe lângă ultimele două reprezentații din data de 25 noiembrie (ora 18.00 și ora 20.00), de la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”, partener al proiectului, Afară urmează să fie prezentat la începutul anului 2023 pe scena Teatrului UNTEATRU.

Afară este un proiect realizat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA), co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*(AFCN).

Echipa de creație a spectacolului Afară:

Un text de Iulia Mirică și Anamaria Feraru
Bazat pe o idee de Oana Răsuceanu
Cu: Beatrice Chelu, Ilinca Ciochia, Ionuț Duțu, Flavia Martac, Filip Nicolaescu, Alexandre Noël
Regia: Oana Răsuceanu
Video: Iulia Rugină
Scenografia: Anca Lazăr
Producător: Eugen Matei Lumezianu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.