„Tărâmuri”, o carte despre istoria și fragilitatea lumii în care trăim

Dacă sunteti curiosi să știti ce a fost pe locul în care acum se află localiatea sau cartierul în care trăiți acum câteva mii de ani, dacă era o pădure, un munte ori o câmpie sau, chiar fundul unei mări, atunci cartea scrisă de Thomas Halliday, ”Tărâmuri. Călătorie prin lumile dispărute ale pământului” apărută în traducerea românească la editura Publica este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest week-end.

Thomas Halliday este paleontolog și biolog evoluționist. Este deținătorul unei burse importante la Universitatea din Birmingham și cercetător asociat la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. Cercetările sale combină date teoretice și practice pentru a investiga modele pe termen lung în arhiva fosilelor, mai ales la mamifere. Halliday a fost câștigătorul medaliei „John C. Marsden” oferită de Linnean Society în 2016 și al „Hugh Miller” Writing Competition în 2018.

Care au fost motivele care au stat în spatele scrierii cărții ”Tărâmuri” nu se știe exact pentru că aceasta este o carte scrisă pentru marele public. Probabil generozitatea de a-si împărtăși cunoștiințele si altora, trăsătură de caracter pe care o au multi oameni de știință.

Cartea lui Halliday începe de la imprejurimile casei sale situate într-un cartier londonez, apoi continuă în trecut când insula pe care se află Londra era populată de crocodili, cu multe mii de ani în urmă.

Trecutul este trecut, dar el lasă indicii iar autorul, a folosit știința de ultimă oră pentru a le descifra mai exact ca niciodată. În Tărâmuri, el face să reînvie în fiecare pagină 16 situri fosile, vechi de până la 530 de milioane de ani.

Această carte este o explorare a Pământului de altădată, a schimbărilor care au apărut pe parcursul istoriei sale și a modalităților pe care viața le-a găsit pentru a se adapta – sau nu. Ne poartă din savanele Kenyei în Pliocen, unde vedem cum un piton alungă un grup de australopiteci într-un copac acacia, către o faleză care domină întinderile de sare a ceea ce ar fi bazinul mediteraneean în Miocen, până în pădurile tropicale ale Antarcticii în Eocen și în mlaștinile Australiei în Edicaran, unde întrezărim primele urme de viață microbiană.

”Tărâmuri” ne oferă o perspectivă extraordinar de amplă asupra planetei noastre. Gândul că un lucru atât de vast precum Marea Barieră de Corali, de exemplu, cu toată diversitatea ei vibrantă, ar putea să dispară într-o bună zi pare improbabil. Însă arhiva fosilelor ne atrage atenția că acest gen de schimbare totală nu numai că este posibilă, dar s-a și repetat de-a lungul istoriei Pământului. Chiar dacă operează pe această pânză uriașă, Halliday ne apropie de relațiile complexe care definesc lumile sale dispărute. Într-o proză românescă, el ilustrează modul în care se formează ecosistemele, în care speciile dispar și sunt înlocuite sau în care acestea migrează, se adaptează și colaborează.

”Tărâmuri” este o realizare uluitoare: o narațiune surprinzător de emoționantă despre persistența vieții, fragilitatea ecosistemelor aparent permanente și anvergura timpului profund, toate având ceva să ne spună despre criza noastră actuală.

Se pot spune multe despre cartea lui Thomas Halliday dare nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.