Ucraina se pregateste pentru cea mai grea iarna de dupa al doilea razboi mondial

Mai mult de jumatate din instalatiile de incalzire avariate din Ucraina au fost restabilite, afirma seful companiei energetice ucrainene care furnizeaza electricitate si gaze naturale.
El a anuntat ca Ucraina a inceput sezonul de incalzire, in ciuda bombardamentelor constante ale rusilor.
Responsabilul ucrainiean spune ca sunt necesare eforturi speciale pentru restabilirea unitatilor generatoare de caldura in teritoriile recent eliberate din regiunile Harkov si Herson unde accesul la utilitati ramane dificil.
Instalatiile de infrastructura energetica au fost avariate incepand din 15 noiembrie si toate centralele nucleare, majoritatea centralelor termice si hidroelectrice au fost temporar dezactivate.
Intreruperile de energie afecteaza si Ambasada Romaniei la Kiev iar capitala Ucrainei se pregateste pentru o iarna deosebit de grea, a declarat Victor Micula, ambasadorul tarii noastre in Ucraina. “Probabil ca va fi cea mai grea iarna din Ucraina de dupa al Doilea Razboi Mondial dar nu ne vom lasa intimidati de atacurile regimului Putin impotriva infrastructurii civile”, spune Micula.

Situatia din orasele Mikolaiv si Herson din sudul Ucrainei ramane „grava” si „critica”, anunta ONU.
Aproape un sfert de milion de oameni numai in Mikolaiv se confrunta cu lipsa caldurii, a apei si a energiei electrice.
„In Mikolaiv au fost stabilite centre de incalzire pentru a-i ajuta pe cei care nu-si pot incalzi locuintele. Lucratorii umanitari furnizeaza provizii si generatoare pentru a face aceste locuri functionale”, a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Stéphane Dujarric.
Oficialul a adaugat ca se asteapta ca in Herson, cu sprijinul autoritatilor, sa se poata acoperi nevoile de baza ale persoanelor care au ramas in oras, daca se va putea mentine acelasi nivel de ajutor trimis in ultimele doua saptamani.
“Continuam sa fim ingrijorati de situaþia dificila a civililor din Ucraina, mai ales cand se instaleaza iarna. Ne straduim sa sprijinim oamenii cu servicii si provizii pentru a ne asigura ca pot fi protejati si se pot încalzi in aceste luni grele”, a mai spus Dujarric.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.