Tu îți știi drepturile de cetățean digital?
Articol de Vicentiu Andrei, 30 noiembrie 2022, 12:01
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Mulți dintre noi ne petrecem foarte mult timp în mediul digital. Totodată, patru din zece cetățeni europeni nu știu că drepturile lor, cum ar fi libertatea de exprimare, viața privată sau nediscriminarea, trebuie să fie respectate și în mediul online.
Uniunea Europeană este pe punctul de a adopta prima Declarație europeană privind drepturile și principiile digitale din lume.
Șase principii stau la baza declarației:
1. Oamenii și drepturile lor în centrul transformării digitale
2. Solidaritate și incluziune
3. Libertate de alegere online
4. Participare echitabilă în spațiul public digital
5. Siguranță, securitate și putere de a decide pentru cetățeni
6. Sustenabilitate
În baza acestor principii, iată câteva drepturi digitale cheie:
* Dreptul de a fi serviți de tehnologii care să aducă beneficii tuturor europenilor, cu respectarea deplină a securității și a drepturilor lor fundamentale.
* Fiecare persoană, oriunde în UE, ar trebui să aibă acces la conectivitate digitală de mare viteză și la prețuri accesibile.
* Fiecare persoană are dreptul la educație și să dobândească toate competențele digitale de bază și avansate.
* Fiecare persoană trebuie să aibă posibilitatea de a se deconecta și de a beneficia de garanții privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată în mediul digital.
* Fiecare persoană ar trebui să aibă acces online la toate serviciile publice cheie în întreaga Uniune, fără să i se ceară mai multe date decât este necesar.
* Fiecare persoană ar trebui să aibă posibilitatea să facă alegeri proprii și în cunoștință de cauză în mediul digital și să fie în același timp protejată împotriva riscurilor și prejudiciilor.
* Fiecare persoană are dreptul la libertatea de exprimare în mediul online, fără teama de a fi cenzurată sau intimidată.
* Fiecare persoană ar trebui să aibă posibilitatea de a ști cine deține sau controlează serviciile mass-media pe care le utilizează.
* Fiecare persoană ar trebui să aibă acces la tehnologii, produse și servicii digitale care, prin concepție, să fie sigure, securizate și să protejeze viața privată.
* Copiii au dreptul de a fi protejați împotriva tuturor infracțiunilor comise prin intermediul tehnologiilor digitale sau facilitate de acestea.
* Fiecare persoană are dreptul la protecția datelor sale cu caracter personal în mediul online, inclusiv controlul asupra modului în care sunt utilizate aceste date.
* Fiecare persoană ar trebui să fie în măsură să decidă ce se întâmplă, după moartea sa, cu informațiile disponibile în spațiul public care o privesc.
* Fiecare persoană ar trebui să aibă acces la informații corecte și ușor de înțeles cu privire la impactul asupra mediului și la consumul de energie al produselor și serviciilor digitale, pentru a putea face alegeri responsabile.
Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa mea pentru știri de calitate!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.