1 Decembrie – Ziua Națională a României!

Ziua Națională a României celebrează Marea Unire din 1918 – momentul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România.

Transilvania, Banatul şi Bucovina s-au aflat în componența Austro-Ungariei. Iar Basarabia, în imperiul țarist.

În 1918, însă, mariile imperii s-au prăbuşit, iar popoarele şi-au afirmat dreptul la autodeterminare.

Barasabia a fost primul teritoriu românesc care s-a unit cu Regatul României. A urmat Bucovina, iar la 1 decembrie a venit rândul Transilvaniei.

Peste 100.000 de oameni au participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

Pentru un vis măreţ, românii din toate teritoriile au trecut Carpaţii. În dimineaţa zilei de 1 decembrie 1918, în Cetatea de la Alba Iulia, răsunau cântări.

Textul Rezoluţiei Unirii, redactat de Vasile Goldiş a fost dezbătut în Sala Unirii din Cetatea Alba Iulia şi votat în unanimitate.

În timp ce la Alba-Iulia Marea Adunare Naţională saluta Unirea Transilvaniei cu Regatul României, Regele Ferdinand și Regina Maria intrau în Bucureștiul eliberat, defilând trimfător pe Calea Victoriei.

10 mai şi 23 august, datele care au marcat anterior Ziua Naţională a României

În perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.

La 10 mai 1866 Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, data fiind desemnată Ziua Naţională. A fost sărbătorită până în 1947.

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română.

Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România.

Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Parada militară de 1 Decembrie va începe azi, la ora 11.00 și este prima organizată dupa doi ani de restricții anti Covid.

Armata Română va defila cu artileria HIMARS și sistemul de rachete Patriot și Hawk. Va defila și legendara Divizie 101 Aeropurtată a Armatei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.