VIDEO: Peste 1.500 de militari şi specialişti participă la parada militară din Piaţa Arcului de Triumf

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, în toată țara au loc evenimente pentru a marca această zi importantă.

În București, peste 1.500 de militari şi specialişti vor participa la parada militară din Piaţa Arcului de Triumf.

Și la Alba Iulia, Timișoara și Iași vor avea loc spectacole și parade militare.

Această prezentare necesită JavaScript.

Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti începe la ora 11.00.

UPDATE 11.00 – După intonarea Imnul Naţional al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, preşedintele Klaus Iohannis depune o coroană de flori în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, după care va fi păstrat un moment de reculegere.

UPDATE 10.45 – Preşedintele Klaus Iohannis a sosit la Arcul de Triumf, fiind întâmpinat de ministrul Apărării Angel Tîlvăr. După ceremonialul primirii, preşedintele a mers în tribuna oficială, alături de ceilalți oficiali, printre care se află premierul Nicolae Ciucă, preşedinteţii celor două Camere ale Parlamentului, miniştrii Apărării şi Internelor, parlamentari.

La ora 12.00 în zona Piața Arcul de Triumf va fi organizată expoziția de tehnică militară.

Între orele 19:00-22:00, militarii se vor retrage cu torțe pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Național – Cal. Victoriei, Bd. Regina Elisabeta – Bd. Mihail Kogălniceanu – Spl. Independenței – Bd. Eroilor Sanitari – Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu – Șos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Bd.General Paul Teodorescu – Bd.Timișoara – sediul Brigăzii 30 Gardă.

Ministerul Apărării a anunțat că peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa la paradă.

Vor defila și aproximativ 150 de militari străini, din cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

La începutul ceremoniei se va intona imnul național al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmând apoi depunerea unei coroane de flori de către președintele Klaus Iohannis, în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc și păstrarea unui moment de reculegere.

În premieră vor fi prezentate sistemele HIMARS și Patriot aflate în dotarea Armatei Române.

În ceea ce privește tehnica militară modernă, în detașamentul de defilare se vor regăsi și blindatele Piranha V, iar escadrila de F-16 va survola Arcul de Triumf, notează Defense România.

Potrivit Radio România Actualități, care îl citează pe generalul maior Gheorghiță Vlad, comandantul paradei, la ceremonia care va avea loc cu prilejul Zilei Naționale vor participa vor participa 1.500 de militari, 30 de aeronave şi aproximativ 100 de autovehicule.

În luna septembrie a anului trecut România a recepționat primul sistem Patriot. România este cea de-a 17-a ţară care deține în dotare o astfel de capabilitate şi cea de-a şaptea din rândul ţărilor membre NATO.

Foto: Mircea APOSTOLESCU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.