1 Decembrie – Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA
Articol de bucurestifm, 1 decembrie 2022, 12:12
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este marcată în fiecare an la 1 decembrie, pentru a aminti oamenilor să fie uniţi în lupta împotriva HIV/SIDA, prin susţinere oferită bolnavilor cu HIV şi prin activităţi de comemorare a persoanelor care au murit din cauza SIDA, conform site-ului worldaidsday.org.
Sloganul sub care se desfăşoară, anul acesta, Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este „Rock the Ribbon”, fundiţa roşie purtată putând mesajul de solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV, la nivel mondial.
Fundiţele roşii pot fi comandate online pe site-urile https://www.worldaidsday.org/the-red-ribbon/; https://www.worldaidsday.org/fundraising/;
Totodată, poate fi descărcată fundiţa roşie virtuală (de pe site-ul https://www.worldaidsday.org/virtual-red-ribbon/), ea putând fi postată pe reţelele social media folosind #RockTheRibbon.
De asemenea, se pot face donaţii online pentru strângerea de fonduri în vederea susţinerii pacienţilor cu HIV/SIDA, pe site-ul https://donorbox.org/rock-the-ribbon.
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA reaminteşte populaţiei şi instituţiilor guvernamentale că virusul HIV există, că e nevoie în continuare de strângere de fonduri, de campanii active, de prevenţie, de luptă împotriva prejudecăţilor şi îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate şi prevenţie.
La nivel mondial, se estimează că există 38 de milioane de persoane care trăiesc cu acest virus.
Cu toate că el a fost descoperit în 1984, până în prezent a făcut peste 35 de milioane de victime.
Studiile ştiinţifice avansate în tratamentul HIV şi legislaţia care protejează persoanele cu HIV au făcut ca numărul cazurilor mortale să scadă.
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost instituită în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA, de la Londra.
Scopul marcării acestei zile este nu doar pentru a sărbători rezultatele obţinute în îmbunătăţirea accesului la tratament şi servicii de prevenţie, ci şi pentru a spori gradul de conştientizare a efectelor devastatoare ale SIDA şi susţinerea măsurilor de combatere a acesteia.
În fiecare an, se desfăşoară campanii pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de transmitere a virusului HIV şi asupra posibilităţilor actuale de prevenţie şi tratament, menţionează site-ul https://www.worldaidsday.org/.