Întâlnirile cu scriitorii din noua generație continuă la Bucuresti FM

Viața, ca un joc de puzzle!

Întinde mâna, Tiberiu” este romanul care a prilejuit întâlnirea de la 9:30, în „Buna dimineata, București!”, cea de-a patra din cadrul campaniei BucureștiFM „9 scriitori din 9-a generație”, și care l-a adus alături de Alex pe scriitorul Horea Sibișteanu.

Oamenii de lângă noi pot fi strălucitori sau banali, dar niciodată simpli. Horea Sibișteanu scrie despre oameni, iar balanța înclină spre oamenii banali. Cei care par, la prima vedere, a nu avea prea multe de spus. Dar fiecare om își are povestea lui, iar asta ți se dezvăluie treptat, într-un crescendo al evenimentelor și întâmplărilor prin care trece. Tiberiu, personajul cărții ”Întinde mâna, Tiberiu”, este un astfel de om.

Tiberiu e…

hai să o luăm altfel, mie îmi plac foarte, foarte mult, oamenii banali, adică, de obicei cam toate personajele mele sunt niște oameni pe care, la prima vederea nu ai da doi bani pe ei. Tiberiu e așa, un tip care are un job ca oricare altul, e corporatist, lucrează în publicitate, dar în spate are o întreagă poveste, pe care o descoperi piesă cu piesă, pentru că vorbim de un roman puzzle.

Toate poveștile sunt oarecum amestecate între ele și la final îți dai seama de povestea lor. După cum spuneam, Tiberiu este o persoană care suferă de boala de care suferim cam toți în zilele astea, adică, a uitat să se iubească pe sine și dacă nu se iubește pe el, nu poate să iubească pe altcineva mai departe. Și atunci, apar problemele de acceptare problemele de acceptare și de găsire a locului în societate”, a precizat Horea Sibișteanu.

Fiecare scriitor își are sursa proprie de inspirație. Horea Sibișteanu își găseste esența ideilor, în lungile plimbări de seară, pe aleile din orașele străbătute. În sunetul orașelor, în cotidianul obișnuit al oamenilor și în conversațiile acestora. Mai ales toamna, când mirosul legumelor coapte domină simțurile.

Autorul romanului își vede poveștile într-o derulare de imagini de film de scurt metraj. Cine e Tiberiu? În căutarea răspunsului, aici și acum se dizolvă în demult și dincolo și tranziția se repetă și în sens invers. Trecutul te înzestrează cu o identitate, prezentul îți oferă o alta. Identitățile tind să se contopească, iar firul narativ propus de Horea Sibișteanu este cel care te va purta prin labirintul trăirilor, într-o succesiune de planuri, spații și timp spre întâlnirea cu personajele cărții.

Întinde mâna, Tiberiu” este un roman din care putem face chiar și o mini serie.

Eu am în cap, recunosc, un scurt metraj după una din povești. E o poveste la care țin eu foarte mult. O întâlnire cu preotul care vine de Crăciun și e o poveste foarte amuzantă care surprinde un pic specificul românesc, cum se pregătește toată lumea pentru vizita preotului, cum încearcă să se dea în spectacol, să-l impresioneze cu copiii. Că sunt educați, frumoși și deștepți. Ar fi o singură locație, o sufragerie. Ar fi ușor de făcut un scurt metraj din povestea asta.”

Tiberiu este omul obișnuit, banal, care, din perspectiva privitorului, nu are prea multe de spus.

Cititorul romanului, însă, descoperă multiplele straturi din care este compusă identitatea lui. Fiecare layer îți dezvăluie o altă imagine a personajului.

Viața este un puzzle, o planșă pe care tu, jucătorul, îți așezi întâmplările, iubirile, despărțirile, fricile, reușitele, îndoielile, eșecurile sau bucuriile astfel încât să te poți regăsi în imaginea rezultată. Identitatea ta, așa cum o cunoști tu, se poate dezmembra într-o nouă versiune a jocului. Dualitatea lumilor tale poate declanșa conflicte interioare capabile să te facă să nu mai întelegi cine ești. Și atunci, tu cum îți definești identitatea?

9 zile și 9 cărți. „9 scriitori din 9-a generație”. Aceasta este provocarea @Bucurestifm și campania care îți aduce aproape, la 9:30, în „Bună dimineața, București”, o carte și pe scriitorul ei. Timp de 9 dimineți, Alex și Andreea te așteaptă la o cafea cu aromă de poveste.

Autor: Monica LICHE

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.