Rafila îşi doreşte ca activităţile prevăzute în Strategia pentru controlul HIV/SIDA să beneficieze de finanţare din 2023

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat  că elaborarea unei noi Strategii naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA reprezintă un mare câştig şi a menţionat că o parte dintre activităţile prevăzute ar urma să beneficieze de finanţare încă din anul 2023.

Precizările au fost făcute în cadrul dezabterii „Programul de tratament HIV în România – prezent şi perspective”, organizată de Federaţia UNOPA (Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA), în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Centrul Român HIV/SIDA şi Academia Europeană de HIV/SIDA.

Rafila a subliniat că medicaţia antiretrovirală nu este doar un element terapeutic, ci şi unul de prevenire a transmiterii. În acest sens, a subliniat importanţa asigurării la timp a schemelor terapeutice.

Ministrul a atras atenţia asupra faptului că lipsa medicaţiei afectează atât pacientul, cât şi bugetarea programului de specialitate.

El a menţionat că existenţa unei strategii nu este suficientă, fiind necesare voinţă şi resurse pentru implementarea acesteia, principalul element reprezentându-l alocarea resurselor.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.