Ziua Sfântului Nicolae, sărbătorită pe 6 decembrie!
Articol de bucurestifm, 6 decembrie 2022, 10:38
Pe 6 decembrie în fiecare an ne bucurăm de una dintre cele mai așteptate sărbători, ce a Sfântului Nicolae, un sfânt creștin care le aduce daruri copiilor.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiția spune că Moș Nicolae vine la geamuri și vede copiii care sunt cuminți, lăsându-le în cizmulițe dulciuri și alte daruri. Copiii își pregătesc încălțămintea de cu seară și speră că Moș Nicolae să uite momentele în care nu au fost cuminți, deoarece micuții neascultători primesc în dar o nuielușă.
Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia), iar numele lui înseamnă, în limba greacă, „biruitor de popor”.
Despre Moș Nicolae se spune că provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinți a moștenit întreaga avere, pe care a folosit-o în scopuri umanitare și pentru a ajuta cât mai mulți oameni nevoiași. El nu este numai protectorul celor săraci, ci și al copiilor, al marinarilor și al victimelor judecăților nedrepte. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 343, iar osemintele sale sunt păstrate la o biserică din sudul Italiei, unde a fost îngropat după moartea sa.
În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activitătilor caritabile. Multe tări și-au păstrat propriile obiceiuri și tradiții de Sfântul Nicolae. Copiii tuturor tărilor creștine au fost învătați că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae vine cu daruri.
Când pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au început să se așeze imigranții din țările germanice și nordice, imaginea Sfântului Nicolae, Sinterklaas cum îl numeau olandezii, a devenit repede Santa Claus (Moș Crăciun) pentru majoritatea americanilor.
Când ninge pe data de 6 decembrie se spune că Moșul își scutură barba și iarna poate să inceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credintă, răul, iar în popor este numită Sânicoară. Oamenii se gândesc deja la Ignat și la Sărbătoarea Crăciunului.
Obiceiul acesta, al venirii lui Moș Nicolae, este foarte vechi la români și este unul dintre cele mai importante sărbători ale anului, în special pentru copii.
Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica luni, de Sfântul Nicolae. Este vorba despre 509.294 de bărbaţi şi 294.732 de femei, informează Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Cele mai populare nume sunt Nicolae și Nicoleta, însă există și foarte multe derivate ale acestora, începând cu Niculina sau Neculai și chiar Niky.
Tradiții și curiozități legate de Moș Nicolae
● Sfântul Nicolae este considerat protectorul marinarilor, al vaselor plecate în larg și al multor altor vitregiți ai sorții.
● Iarna, se spune în popor, că începe de Sfântul Nicolae, când moșul își scutură barba albă.
● De ziua lui se fac vrăji, farmece și preziceri despre cum va fi vremea în anul următor; se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greșelilor, după cum spun tradițiile populare.
● Cea mai cunoscută poveste despre el este cea legată de modul în care a ajutat trei fețe harnice, dar sărace, să se mărite, punându-le, noaptea, în șosete câte o punguță cu aur, drept zestre.
● Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată la vedere.
● Tradiția spune că Moșul aduce odată cu darurile și crenguțe arginții. Părinții își avertizează copiii că dacă nu vor fi ascultători, vor primi numai crenguțele, de aici vine asocierea cu nuielușa.
● Sfântul Nicolae este o prezență foarte veche la români, marcând un moment deosebit al anului, mult așteptat atât de copii, mai ales, dar și de adulți și reprezentând începutul frumoaselor sărbători de iarnă.
● O părticică din moaștele Sfântului se află la Mănăstirea Aninoasa din jud. Argeș.
● Povestea darurilor împărțite pe furiș în această noapte începe din vechime.