Cel mai mare proiect de colectare selectivă din București, dar cum rămâne cu tratarea deșeurilor?

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu a semnat, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, și cu primarul general, Nicușor Dan, un contract pentru realuzarea a 873 de puncte de colectare selectivă a deșeurilor.

Finanțarea, în valoare de 130 de milioane de lei, este asigurată prin POIM 2014-2020.
De aceea, programul trebuie să se finalizeze până la finele anului viitor, a explicat Ciprian Ciucu.

La cele 873 de puncte contractate astăzi se vor adăuga încă 300 de puncte pe care le va contracta Ministerul Mediului, a mai anunțat edilul Sectorului 6.

Dificultățile surmontabile sunt cele care țin de planificarea investiției, de la studiile preliminare și achiziția publică, până la proiectare și execuție, spune edilul din Calea Plevnei.

Pe de altă parte, există probleme legislative pe care autoritățile locale nu le pot depăși decât cu sprijinul Guvernului și cu indulgența Comisiei Europene.

Este vorba despre faptul că, potrivit legislației în vigoare, în București, nu se poate face, în acest moment, tratarea deșeurilor.

Această problemă duce, de fapt, la imposibilitatea colectării selective. Operatorii de salubritate nu pot fi obligați să colecteze separat deșeurile reciclabile. Și nu au unde să ducă la tratare, înainte de depozitare, deșeurile biologice, pentru a fi transformate în deșeu inert, care nu mai produce gaze de fermentație cu efect de seră, a mai explicat Ciucu.

Primarul Sectorului 6 a făcut apel la Guvern pentru modificarea cadrului legislativ și la înțelegerea Comisiei Europene, în ceea ce privește procedura de infreengement pe gestiunea deșeurilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.