VIDEO: UrbanTalks la 5 ani de UrbanizeHub

5 ani de UrbanizeHub.
Asta înseamnă 5 ani de proiecte și mii de ore de discuții despre orașe inteligente și cum le putem face așa.
Și nu se poate fără o aniversare așa cum trebuie să fie: aniversare UrbanTalks, miercuri la ARCUB.

Fondatorul Grațian Mihăilescu spune că, în proiectul său de suflet, viitorul contează cel mai mult decât trecutul.
Și, dacă ne apucăm și de treabă…
”5 ani în care am făcut proiecte pentru orașe, am vorbit despre dezvoltare civică, despre orașe verzi…suntem un fel de hub care promovează expertiză, facem proiecte faine, noi dezvoltăm proiecte pentru orașe, educăm lumea pentru dezvoltarea orașelor. Este o chestiune culturală la noi, la români, să ne plângem. Noi strângem oameni activi, care se uită la viitor și mai puțin la trecut, oameni cu expertiză”.

UrbanizeHub nu se ocupă numai de București.
Și, cel mai important, este că proiectul se desfășoară și cu ajutor de la două instituții respectabile.
”Avem proiecte și evenimente în mai multe orașe din țară. Am colaborat cu Comisia Europeană și Banca Mondială, am contribuit la politici publice și asta ne-a dat vizibilitate si putere. Lumea știe de noi însă nu știe cu exactitate ce și cum face. Vom avea impact prin educație și prin dezbatere: să stăm de vorbă cu oameni de afaceri, cum avem și mâine la ARCUB. Bula noastră trebuie să crească”.

Și, ca orice părinte care tot are ceva de comentat în modul de a se comporta al copilului, e loc de mai bine.
”Proiectul a crescut simțitor, însă nu sunt mulțumit unde am ajuns. Însă, față de 2017, avem mult mai mulți oameni alături de noi. Am ținut evenimente la Iași, Brașov, Timișoara, Cluj, Oradea…Oamenii urmăresc site-ul nostru. Avem foarte mulți cititori. Se vede și în evenimentul de mâine, unde sper să vină peste 100 de persoane”.

Un oraș dezvoltat are nevoie și de tehnologie dar și de oameni deștepți.
Fără oamni tehnologia ar stat uitată, într-un colț.
Iar oamenii deștepți ar trebui să susțină și să ajute autoritatea locală.
”De fiecare dată lumea vorbește despre SMART CITY. Sunt mai multe abordări: cea de tehnologie și una axată pe oameni. Noi pe asta ne axăm: pe discuții cu oameni, pe calitatea vieții, pe educație rutieră, socială, promovăm oamenii în politicile locale. Să nu credem că totul este pe umărul primarului. Mâine vin și partenerii din Olanda. Va veni și city managerul Bucureștiului. Avem și un documentar despre cum se poate dezvolta Capitala”.

România nu duce lipsă de orașe smart.
Avem exemple bune și frumoase, unde lucrurile ”merg ca pe roate”.
”Am început să venim cu bune practici din țară: la Sibiu, la Brașov, la Iași. Asta îi stimulează pe liderii din administrație. Este și o concurență politică deși sunt colaborări între primari din partide diferite. Învață unii de la alții și se motivează. Prin efectul de domino, poți schimba orașele din România. Noi am lucrat bine cu sectorul 6, cu sectorul 2; lucrurile se întâmplă însă nu există o viziune comună”.

Capitaa are toate atuurile să devină un oraș smart.
Dar, din nou, nu punem presiune pe autorități dacă noi alegem să stăm deoparte și doar să cerem. Implicarea noastră este primordială.
”Bucureștiul se transformă în fiecare zi. Este un oraș care atrage multă lume inteligentă. Este un oraș magnet dar care nu oferă calitatea vieții la nivel de transport, de calitatea aerului. Dacă își rezolvă unele probleme…Lumea trebuie să înțeleagă că este nevoie de minimum 8 ani. 4 ani, un primar nu poate face decât niște proiecte. Vedem la Cluj, Oradea unde există o stabilitate politică. Și Bucureștiul se poate schimba în următorii 10 ani pentru că are de toate. Deja este un Mecca pentru nomazii digitali”.

UrbanizeHub se plimbă și capătă experiență. Proiectele curg iar orașele se schimbă.
”Am fost chemați la Bruxelles și am prezentat un proiect cu copii și mobilitate participativă. Am fost în Suedia, la o conferință și am fost surprinși când oameni din Norvegia au venit și ne-au întrebat despre proiectele noastre și am fost și la Valencia, la un eveniment despre schimbările climatice. Apoi la Amsterdam unde am discutat despre designul orașelor”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.