„București, al cui ești?” Raport Active Watch de monitorizare a Primăriei Capitalei
Articol de Mircea Apostolescu, 20 decembrie 2022, 22:10
Irina Zamfirescu (Active Watch): În doi ani, PMB nu a implementat niciun proiect care să îmbunătățească vizibil calitatea vieții, în Bucuresti, în schimb, bucureștenii pot lua cuvântul mai ușor în Consiliul General…
Irina Zamfirescu, reprezentanta „Active Watch” susține că lucrurile s-ar fi îmbunătățit în ceea ce privește accesul la ședințele CGMB și dreptul de a lua cuvântul în plenul Consiliului General.
În plus, ședințele comisiilor de specialitate ale CGMB sunt transmise în direct pe site-ul Primăriei Capitalei.
În continuare însă, doar 3% dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a CGMB parcurg etapa obligatorie a dezbaterii publice, iar bugetul propriu al Municipiului București este pus în dezbatere publică într-o formă inaccesibilă persoanelor care nu au o pregătire de specialitate. Astfel, oamenii obișnuiți nu își pot forma și exprima o opinie cu privire la cheltuirea banului public.
Nici chiar consilierii generali nu înțeleg exact ce votează, deoarece, la adoptarea bugetului anual, persistă practica modificării acestuia prin zeci de amendamente citite în sală și imposibil de urmărit, spune Irina Zamfirescu.
Metroul de suprafață, la stadiul de prima hârtie!
În primii doi ani de mandat ai primarului general al Capitalei Nicușor Dan și ai actualului Consiliu General al Municipiului București (CGMB) nu a fost implementat niciun proiect care să aibă rezultate vizibile asupra creșterii calității vieții bucureștenilor, spune Irina Zamfirescu de la „Active Watch”.
„Unele proiecte sunt de termen foarte lung. De exemplu acel metrou de suprafață, pe care l-a promis. De la prima hârtie, la prima călătorie, parcă era scris în platforma electorală.
Din răspunsul primit de la Primărie, pare că suntem în faza de primă hârtie.
(…)
În primii doi ani, nu a reușit decât să încheie niște parteneriate. Nu există urme neapărat ale proiectului.
Din nou, ne uităm un pic și la ce s-a întâmplat efectiv, în oraș. Să măsurăm un pic cum a fost îmbunătățită calitatea vieții bucureștenilor. Asta am făcut întotdeauna, în rapoartele astea.
Ce proiect implementat de Primăria Capitalei a adus, în mod evident, o îmbunătățire a calității vieții bucureștenilor? Până acum, noi nu am reușit să identificăm acel proiect, în teren, care deja să producă niște efecte vizibile, cu privire la calitatea vieții, în Municipiul București„, a declarat pentru București FM Irina Zamfirescu.
Pentru categoriile vulnerabile, nu s-a făcut nimic, în ultimii doi ani!
Pe agenda socială, au fost doar intervenții de urgență – în timpul pandemiei și în cazul refugiaților.
Pe ordinea de zi a CGMB nu au existat proiecte care să îmbunătățească viața categoriilor sociale vulnerabile, a declarat Zamfirescu.
Primăria Capitalei nu a reușit să finalizeze nici primul dintre cele opt blocuri de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea și a înjumătățit stimulentul pentru persoanele adulte cu dizabilități, fără măcar să-i anunțe pe beneficiari, în prealabil, mai spune reprezentanta „Active Watch”.
Declarațiile au survenit, astăzi, cu prilejul lansării de către asociațiile „CeRe”, „Active Watch”, „Floreasca Civică” și Grupul de Inițiativă „Lacul Tei” a două rapoarte, dintre care unul privind agenda socială și respectarea principiilor bunei guvernări în activitatea Primăriei și a Consiliului General al Municipiului București, „cu accent pe transparența deciziei publice, a colaborării cu cetățenii și a îndeplinirii promisiunilor din campania electorală” .