RĂZBOI în Ucraina! Un nou atac cu rachete al Rusiei!

Update 16:00: Armata ucraineană are nevoie de noi arme şi muniţii occidentale pentru a putea avansa şi a scoate astfel din impas războiul declanşat de Rusia, a declarat şeful serviciului de informaţii al Ucrainei, Kirilo Budanov, relatează joi CNN.

„Situaţia este pur şi simplu în impas”, nici trupele ucrainene şi nici cele ruse nu reuşesc înaintări substanţiale, a spus Budanov la postul BBC.

……………………………………………………………………………………………………

Update 15:30: Aprovizionarea cu energie în vestul Ucrainei este „dificilă” după noul raid aerian rusesc care a ţintit joi din nou infrastructura energetică ucraineană, în timp ce în capitala Kiev circa 40% din populaţie nu are curent electric, relatează agenţiile AFP şi EFE.

………………………………………………………………………………………………..

Update 15:00: Apărarea antiaeriană rusă a doborât joi „un obiect neidentificat” în apropierea bazei militare cheie Engels, situată la 500 de kilometri de graniţa cu Ucraina şi deja lovită luni de un atac mortal cu dronă atribuit Ucrainei, relatează France Presse.

„Pe teritoriul districtului Engels a fost activat un sistem de apărare antiaeriană. Un obiect neidentificat a fost distrus (…). Nicio ameninţare la adresa siguranţei locuitorilor”, a precizat guvernatorul regional Roman Busarghin, într-un mesaj postat pe Telegram.

……………………………………………………………………………………………………

Update 14:00: O rachetă antiaeriană ucraineană s-a prăbuşit joi în Belarus, au transmis autorităţile din această fostă republică sovietică aliată cu Rusia şi care a susţinut efectiv ofensiva militară a Moscovei asupra Ucrainei, relatează AFP.

Racheta lansată de un sistem de apărare antiaeriană S-300 „provenită de pe teritoriul ucrainean” a căzut joi dimineaţă pe teritoriul Belarusului, se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul Apărării de la Minsk.

………………………………………………………………………………………………….

Update 13:30: Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit joi să doboare 54 dintre cele 69 de rachete lansate asupra Ucrainei, a anunţat pe reţelele de socializare comandantul-şef al forţelor armate, Valeri Zalujni, potrivit AFP.

„Conform unor date provizorii, au fost lansate în total 69 de rachete, iar 54 de rachete inamice au fost doborâte”, a scris el Telegram.

………………………………………………………………………………………………………

Update 13:00: Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare toate cele 16 rachete ruseşti care au vizat joi capitala Kiev, a anunţat şeful administraţiei militare a oraşului, Serghei Popko, potrivit AFP.

„Şaisprezece rachete au fost reperate deasupra Kievului. Toate cele 16 rachete au fost doborâte”, a scris Serghei Popko pe Telegram.

„Fragmente de rachete doborâte au avariat trei case şi o maşină în cartierul Darniţki, o companie industrială în cartierul Golossiivski şi un loc de joacă în cartierul Petcerski. Trei persoane au fost rănite şi spitalizate”, a adăugat el.

………………………………………………………………………………………………………

Update 12:00: „Pacea nu pică din cer”, a declarat ambasadorul Ucrainei în Germania, Oleksii Makeev, citat joi de DPA, cerând mai mult sprijin pentru ţara sa în respingerea invaziei Rusiei.

„Pacea nu pică din cer. Trebuie luptat pentru asta. Şi asta este ceea ce facem noi, ucrainenii, în numele tuturor europenilor”, a declarat Makeev ziarelor din grupul german Funke Media Group în comentarii care urmează să fi publicate joi.

Ucrainenii ar aprecia „mai mult curaj şi hotărâre din partea aliaţilor şi partenerilor noştri”, a spus ambasadorul.

Ca obiective pentru 2023, Makeev a numit „eliberarea completă a ţării noastre de ocupanţii ruşi, restaurarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, întoarcerea compatrioţilor noştri la casele lor, reconstrucţia ţării noastre şi progrese în continuare în integrarea în UE şi NATO”.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: „Peste 120 de rachete au fost lansate pentru a distruge infrastructuri civile esenţiale şi pentru a ucide în masă civili”, a spus consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak pe Twitter, fără a oferi un bilanţ al potenţialelor victime.

…………………………………………………………………………………………………

Ucraina a anunţat un nou atac cu rachete al Rusiei joi dimineaţă, după ce mai multe explozii au fost auzite în diverse oraşe, autorităţile spunând că a fost vorba de acţiuni ale sistemelor de apărare antiaeriană pentru doborârea de rachete, relatează Reuters.

Consilierul prezidenţial Oleksii Arestovici a scris pe Facebook că au fost lansate peste 100 de rachete ruseşti, în mai multe valuri, şi că în întreaga ţară au putut fi auzite alarmele de raiduri aeriene.

Conform unui corespondent al Reuters şi unor relatări din media locale, au fost auzite explozii în Kiev, Jîtomir şi Odesa.

Au fost anunţate întreruperi ale alimentării cu electricitate în regiunile Odesa şi Dnepropetrovsk, pentru a minimaliza potenţialele pagube ale infrastructurii energetice.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.