Bucureștiul a fost la un pas de a rămâne fără transport public și termoficare!

Cu o datorie curentă de 3 miliarde de lei și o listă de 150 de companii și persoane care popriseră conturile Primăriei Capitalei, la finele anului 2020, Bucureștiul ar fi trecut pe lângă faliment, susține edilul Nicușor Dan.

„Am plecat de la o datorie curentă de 3 miliarde de lei (…) de la o listă de 150 de companii și persoane private care ne popriseră conturile, la sfârșitul anului 2020.
Bucureștiul a trecut, realmente, pe lângă un faliment, adică pe lângă închiderea principalelor servicii publice – transport public, sistem de termoficare”, a declarat Nicușor Dan.

Datoria curentă a Primăriei Capitalei a fost achitată!

La finele anului trecut, ar fi fost achitată datoria curentă a Primăriei Capitalei, ceea ce ar face ca încrederea mediului privat în Municipalitate, ca partener, să crească. Companiile private vin să lucreze cu Primăria Municipiului București, iar, când aceasta a avut nevoie de un împrumut urgent pentru a plăti pierderile financiare ale Termoenergetica, l-a obținut, mai susține Nicușor Dan.

„La sfârșitul anului trecut, am stins, am închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei. Deci,, am început anul 2023 fără datorii curente.
(…) E important ca, la lucrările noastre să vină companii private, care să lucreze. Și vin.
(…) La sfârșitul anului trecut, a trebuit să împrumutăm repede 500 de milioane de lei, pentru a evita colapsul sistemului de termoficare și, având această încredere, am reușit”, a mai declarat Nicușor Dan.

Prețul pentru plata datoriilor, amânarea investițiilor!

Prețul pentru plata datoriilor curente a constat, însă, în amânarea unor proiecte de investiții și scăderea calității unor servicii publice, recunoaște edilul șef al Capitalei.

„(…) Deciziile pe care le-am luat au fost dureroase și au afectat în parte calitatea unor servicii.
În primul rand, am amânat mai multe investiții, pentru care aveam toate documentațiile pentru a le face. De exemplu, consolidarea malurilor de lac din Herăstrău sau aleile din parcuri sau reabilitări de drumuri, de trotuare sau investiția de pe strada Hațieganu, prelungirea Pasajului Grigorescu.
(…) Desființarea companiilor, care produceau mare parte din pierderi, a dus la dereglarea unor activități. De exemplu, pe parcuri (…) din momentul în care noi am desființat companiile și pe perioada pe care am făcut achiziția publică, tot ce înseamnă servicii pe parcuri au fost afectate. La fel pe partea de investiții. Toate proiectele erau la Compania de Dezvoltare Durabilă, oamenii aceia au plecat. Când aveam nevoie de modificări, trebuia să apelăm la extern. În fine, au fost foarte multe complicații tehnice”, a recunoscut edilul șef al Capitalei, Nicuşor Dan.

Noi datorii se acumulează!

Mai mult decât atât, chiar în acest timp se acumulează noi datorii. Astfel, Compania Municipală Termoenergetica (CMTEB) nu a obținut, încă, de la ANRE o creștere a tarifului de transport și distribuție a energiei termice, deși a solicitat această creștere încă din octombrie. Din diferența dintre tariful de transport și distribuție recunoscut de către ANRE și cel real, CMTEB acumulează noi pierderi financiare, ce pot fi recunoscute de către Consiliul General al Municipiului București și vor trebui plătite de către Primăria Capitalei.

„(…) Cum funcționăm, de exemplu, acum? Noi, pe noiembrie…, cererea de actualizare a tarifului (… de transport, distribuție și furnizare a energiei termice n.r.) a fost facută de către Termoenergetica la ANRE în octombrie, dar ANRE nu a dat, încă, prețul final.
Și, atunci, Termoenergetica ne facturează nouă pe prețul de anul trecut, pentru că nu are un alt preț cu care să ne factureze. Asta generează niște pierderi economice pentru Termoenergetica, care pot să fie recunoscute de către Consiliul General.
Pe aceste pierderi energetice (economice n.r.), care sunt de ordinul 300 de milioane de lei, de ordinul ăsta… Cele pe care le-am recunoscut și o parte le-am și plătit sunt de ordinul 110 milioane. Pe aceste pierderi economice, trebuie să se facă socotelile și ele trebuie să fie avizate de ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară n.r.) și, după aceea, de către Consiliul. Dar avem rezervă pentru a plăti acești bani”, a spus Nicușor Dan.

În context trebuie menționat faptul că tariful gigacaloriei are două componente, ambele avizate de către ANRE. Prima componentă este prețul de producție a energiei termice, actualizat deja de către ANRE la cererea ELCEN.
La acesta se adaugă tariful de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, a cărui actualizare a fost cerută de către Termoenergetica încă din octombrie, dar nu a fost avizată nici până acum de către ANRE.
Din diferența dintre tariful de transport, distribuție și furnizare recunoscut de către ELCEN și costul real al operării rețelei de termoficare rezultă pierderile financiare înregistrate de către Compania Municipală Termoenergetica.
La finele anului trecut, aceste pierderi se aflau la peste 400 de milioane de lei.

Primăria Capitalei a contractat, la finele anului trecut, un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, în scopul declarat de a achita aceste pierderi care constituiau datorii ale CMTEB către principalul furnizor de energie termică, ELCEN.
Potrivit primarului general al Capitalei Nicușor Dan, Municipalitatea ar fi achitat 110 din cele peste 400 de milioane de lei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.