RĂZBOI în Ucraina! Volodimir Zelenski: „Avem nevoie de paşi în faţă”!

Update 16:00: Vârsta maximă de recrutare în forţele armate ruse ar putea creşte din primăvară de la 27 la 30 de ani, a declarat deputatul Andrei Kartapolov într-un interviu preluat joi de Reuters din ziarul oficial al parlamentului de la Moscova.

Preşedintele Vladimir Putin a susţinut în decembrie propunerea ministerului apărării de modificare a intervalului de vârstă pentru recrutare, de la 18-27 de ani la 21-30 de ani, însă potrivit lui Kartapolov limita minimă va creşte doar după o perioadă de tranziţie de 1-3 ani.

……………………………………………………………………………………………………

Update 15:00: Planurile Franţei de a trimite tancuri de luptă (pe roţi) în Ucraina va duce la intensificarea escaladării acestui conflict, ceea ce face ca această acţiune să fie „iraţională şi iresponsabilă” din partea Parisului, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de EFE.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 14:00: Rusia s-a întrebat joi dacă Suedia are „ceva de ascuns” în legătură cu exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream anul trecut, în timp ce a criticat Stockholmul pentru că nu a împărtăşit informaţii în cadrul investigaţiilor în curs cu privire la aceste deflagraţii, relatează Reuters.

Autorităţile suedeze şi daneze cercetează patru spărturi în conductele Nord Stream 1 şi 2 care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică şi care au devenit un punct fierbinte în criza ucraineană.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că refuzul Suediei de a colabora cu procurori ruşi a fost ‘derutant’ şi a spus că Moscova are dreptul să cunoască detaliile anchetei privind exploziile, produse în septembrie trecut.

………………………………………………………………………………………………………..

Update 13:10: Rusia îşi consolidează trupele în Ucraina, dar forţele ucrainene rezistă în luptele înverşunate care se dau în şi în jurul oraşul Soledar (estul Ucrainei), a declarat joi ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, potrivit Reuters şi AFP.

Numărul unităţilor militare ruse în Ucraina a crescut de la 250, câte erau acum o săptămână, la 280, în prezent, a indicat responsabila ucraineană într-o conferinţă de presă, în timp ce Moscova încearcă să obţină ‘iniţiativă strategică’.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 12:00: „Peste 100 de ocupanți ruși au fost eliminați în zona Soledar. Acest lucru a fost realizat prin efortul coordonat al soldaților de la Forțele pentru Operațiuni Speciale, artilerie și lansatoare de rachete”, a scris Statul Major al Ucrainei joi pe Twitter.

………………………………………………………………………………………………………..

Update 10:40: Intensa mobilizare internaţională pentru apărarea drepturilor omului în Ucraina după invazia rusă trebuie extinsă şi la alte ţări unde aceste drepturi sunt încălcate, pledează organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch, care a dat joi publicităţii raportul său anual în domeniul respectiv, potrivit AFP.

………………………………………………………………………………………………………..

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut miercuri Alianţei Nord-Atlantice să facă mai mult decât doar să promită că Ucraina va avea uşa deschisă la summitul din iulie de la Vilnius, adăugând că ţara sa are nevoie de „paşi fermi” în contextul în care încearcă să adere la organizaţia transatlantică, transmit Reuters şi AFP.

În luna septembrie, la şapte luni după ce a fost invadată de Rusia, Ucraina a solicitat o procedură rapidă de aderare la NATO. Alianţa afirmă că are o politică a uşilor deschise faţă de Ucraina, dar nu a precizat dacă va accelera măsurile către o posibilă aderare a ţării la organizaţie.

„Pentru moment, doar sprijinul de la colegii din NATO şi sprijinul sub forma discursului despre uşi deschise nu sunt suficiente pentru Ucraina. Mai precis, nu este suficient pentru a motiva statul … soldaţii noştri”, a declarat Zelenski în oraşul Liov (vestul ţării), unde s-a întâlnit cu omologii săi polonez şi lituanian.

„Avem nevoie de paşi în faţă. Decizia va fi la Vilnius, aşteptăm cu nerăbdare paşi fermi, contăm pe ceva mai mult decât uşi deschise”, a spus şeful statului ucrainean.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.