VIDEO: Andrada Cilibiu, despre feminism: este realizabilă egalitatea?

În emisiunea de vineri, 13 ianuarie, Generația Z a discutat despre feminism alături de Andrada Cilibiu – activistă în cadrul ONG-ului Centrul FILIA – și despre cât de realist este să-ți dorești egalitate în societate.

Andrada a explicat mișcarea feministă, un subiect controversat în Romania, și a dat și o definiție „în linii mari, feminismul reprezintă egalitatea în toate sferele între sexe”, dar și ce nu este, „nu e anti-bărbați, e despre toate cutumele și stereotipurile care ne afectează”.

De la ingineră, la susținerea femeilor în lupta cu abuzurile și inegalitățile, a fost doar un mail distanță în călătoria ei. Călătorie care a început cu un stagiu de practică în 2019, ce urma să-i schimbe viața.

În emisiune, Andrada a povestit despre hărțuirea sexuală prin care a trecut la o vârstă fragedă, dar și despre cum a reușit să treacă peste traumă. Nici meseria pe care și-a ales-o nu a venit mereu doar cu împliniri și fapte bune, ci și cu amenințări. În pofida lor, a luptat în continuare, pentru că dorința de a avea o societate sănătoasă și echitabilă a fost mereu mai mare.

Un moment recent de cumpănă a fost în 2019, atunci când Centrul Filia a depus o plângere împotriva youtuber-ului Alexandru Bălan, cunoscut drept „Colo”. El a avut câteva derapaje în episoadele sale înregistrate și a ajuns să dezvolte un discurs discriminant și instigator la violență împotriva femeilor.

Când fanii lui au văzut că este cercetat de poliție și de Consiliul Discriminării au recurs la amenințări – „A fost atât de rău, încât m-a sunat Ministrul de Interne, că o să-mi dea un echipaj de Poliție, dacă vreau…”

Andrada susține atât drepturile bărbaților, cât și ale femeilor și își dorește ca toți să construim o societate echitabilă, bazată pe dreptate și șanse egale.

Călătoria ei e departe de a se fi încheiat, iar un obstacol important în prezent, așa cum a menționat în emisiune, este avortul. Mai exact, refuzul avortului de către medicii din România.

Soluția ei pentru această problemă este decontarea întreruperii de sarcină, la cerere, prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Centrul Filia primește o mulțime de mesaje din partea femeilor care au trecut prin experiențe sfâșietoare și le oferă întotdeauna soluții sau sprijin.

Dacă nu ai fost prezent LIVE sau dacă vrei să reauzi detalii despre cum reușește Andrada Cilibiu să facă vocea oamenilor auzită, despre proiectele în care a fost implicată, dar și despre ce urmează să facă, poți asculta emisiunea pe canalul nostru de Youtube – București FM.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.