Coaliția între autorități, comunități locale, ONG-uri, instituții internaționale și mediul de afaceri poate contribui la reducerea intensității abandonului școlar!
Articol de bucurestifm, 23 ianuarie 2023, 10:17
Dezbaterea primei reuniuni din acest an a proiectului național „Pactul pentru Tineri”, organizat de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, UNICEF și Banca Mondială, care a avut loc la Bacău pe 19 ianuarie, a evaluat experiența unui județ care a luat măsuri pentru reducerea abandonului școlar.
Totodată, a relevat importanța creionării strategiilor clare pentru reducerea fenomenului, a explorat cauzele întreruperii școlii și a evaluat necesitatea conectării tinerilor către o maturitate productivă prin învățământul vocațional.
Evenimentul de la Bacău a debutat cu panelul oficialităților, a urmat workshop-ul de bullying și delincvență, susținut de doamna Nadia Tătaru, președinta Asociației Părinților Isteți și s-a încheiat cu atelierele situaționale, coordonate de către facilitatorii boardului „Pactul pentru Tineri.”
Chiar dacă problema abandonului nu este nouă, iar în județul Bacău se încearcă implementarea unor programe dedicate reducerii fenomenului, dezbaterea națională „Pactul pentru Tineri”, aflată la cea de a 4-a ediție, a coagulat eforturile comune ale autorităților naționale și locale și ale comunităților, a intensificat parteneriatul cu mediul privat și a creat o viziune mai clară asupra situației.
„Nu există o soluție magică pentru a reduce abandonul școlar. Deși s-a căutat, nu s-a găsit. Pentru că nu există soluții magice”, a avertizat Cristina Chiriac, președinta CONAF.
„Există doar muncă, un dialog constant între cei care activează zi de zi pentru susținerea mediului educațional, ONG-uri și antreprenoriat. Acesta este trioul magic pe care noi am reușit să îl construim cu ajutorul acestui proiect. Mi-ați demonstrat și dumneavoastră lucrul acesta, nevoia de a dezbate situația la firul ierbii, soarta abandonului școlar trebuie să fie o prioritate și o responsabilitate a fiecărui cetățean român”, a adăugat președinta CONAF, în deschiderea dezbaterilor.
Doamna Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a confirmat atât efectul „Pactului pentru Tineri” de intensificare a găsirii unor soluții legislative pentru reducerea abandonului școlar, cât și oportunitatea colaborării extinse între autorități, profesioniști și mediul de afaceri.
Domnul Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a avertizat că problema abandonului școlar este foarte importantă deoarece va influența și evoluția societății românești în viitor și a evocat măsurile cu o influență directă luate deja de ministerul pe care-l conduce, dar a punctat asupra nevoii de a oferi tinerilor o orientare profesională acceptabilă, eficientă financiar, în esență, o profesie pe care să o îndrăgească.
Problema abandonului școlar este „pe cât de sensibilă, pe atât de importantă pentru societatea noastră. Dacă nu recunoaștem ce probleme avem, nu o să reușim să găsim soluții”, consideră domnul Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.
Prefectul județului Bacău, domnul Lucian Bogdănel, a îndemnat la nevoia de a abandona clișeele, potrivit cărora în regiune situația este apocaliptică și a observat că mulți copii din județ sunt incluși în statisticile abandonului școlar, însă ei s-au mutat în școli din alte țări, din cauza migrației părinților.
Ideea creării unui nivel ridicat de digitalizare în învățământ, care poate face mai atractiv și mai eficient procesul educațional a fost reluată de domnul Marius-Viorel Poșa, subsecretar de stat în Ministerul Cercetării.
Abandonul școlar este o problemă care are cauze și rădăcini în multe domenii, care nu poate fi rezolvată doar de ministerul Educației, a spus domnul Marian Daragiu, Subsecretar de Stat în Ministerul Educației.
Școala s-a modernizat, dar problemele rămân, deoarece multe familii nu au resurse financiare pentru a susține educația copiilor și trebuie să finanțăm costurile de mâncare și cazare a copiilor din mediul rural, consideră domnul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, primarul Bacăului.
Doamna Cristina Chiriac, președinta CONAF, a solicitat miniștrilor și politicienilor prezenți la dezbatere o recalibrare a Legii Învățământului printr-un amendament care să susțină educația practică.