RĂZBOI în Ucraina! Volodimir Zelenski: „Săptămâna aceasta va fi momentul pentru decizii adecvate”!

Update 15:30: Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat luni încă un ajutor militar pentru Ucraina, au declarat agenţiei Reuters trei surse diplomatice. Pachetul este în valoare de 500 de milioane de euro.

……………………………………………………………………………………………………

Update 14:50: Estonia îl va expulza pe ambasadorul Rusiei, ca măsură de reciprocitate după decizie similară luată anterior luni de Moscova faţă de ambasadorul estonian, conform unui comunicat oficial, citat de AFP.

„Respectăm principiul reciprocităţii în relaţiile cu Rusia”, a precizat luni într-o postare pe Twitter Ministerul estonian al Afacerilor Externe, subliniind că ambasadorul rus va trebui să părăsească Estonia în aceeaşi zi ca reprezentantul său diplomatic din Rusia, la 7 februarie.

……………………………………………………………………………………………………

Update 13:50: Un lider al ocupaţiei ruse din estul Ucrainei, Denis Puşilin, s-a afişat la Soledar, oraş a cărui capturare a fost revendicată de Moscova în urmă cu peste o săptămână şi a cărui pierdere nu este recunoscută până acum de către Kiev, relatează AFP.

Separatiştii au anunţat luni de asemenea capturarea a două sate, Krasnopolivka şi Dvuretcie, situate în apropiere Soledar.

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 13:00: Rusia a anunţat luni că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, denunţând „rusofobia totală” a Tallinnului, după expulzarea anterior în ianuarie a 21 de diplomaţi ruşi şi a altor angajaţi ai ambasadei ruse, relatează AFP şi Reuters.

„Ambasadorul Republicii Estonia trebuie să părăsească Rusia la 7 februarie 2023”, a transmis Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, precizând că a redus nivelul relaţiilor diplomatice la însărcinaţii cu afaceri.

MAE rus a adăugat că măsura este o reacţie la decizia Estoniei de a reduce numărul angajaţilor ambasadei ruse din Tallinn.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 12:00: Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi-a exprimat luni speranţa că statele membre ale UE vor aproba o nouă tranşă de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina în cadrul reuniunii de luni a miniştrilor de externe la Bruxelles, informează Reuters.

Într-o declaraţie pentru presă la sosirea la reuniune, Borrell a spus că este încrezător că cele 27 de state membre vor ajunge la un acord asupra acestor fonduri, care fac parte din aşa-numitul Instrument European pentru Pace.

Reuters precizează că guvernul şi Ministerul de Externe din Ungaria nu au răspuns unei solicitări de a comenta informaţiile conform cărora Budapesta blochează această decizie.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident la centralele sale nucleare, relatează Reuters, care precizează că nu poate verifica afirmaţia şi că Moscova nu a furnizat dovezi.

SVR susţine într-un comunicat că lansatoarele de rachete HIMARS, sistemele de apărare antiaeriană şi muniţia de artilerie furnizate de SUA au fost transferate la centrala nucleară Rivne din nord-vestul Ucrainei.

„Forţele armate ucrainene depozitează arme şi muniţie furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare”, se precizează în comunicat, care adaugă că un transport de arme spre centrala nucleară Rivne a avut loc în ultima săptămână din decembrie.

………………………………………………………………………………………………………….

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că o problemă cronică a ţării pusă în fundal de războiul împotriva Rusiei, corupţia, nu va fi tolerată şi a promis decizii cheie privind eradicarea acesteia în această săptămână, informează luni Reuters.

Angajamentul exprimat de preşedintele Zelenski survine pe fondul unor acuzaţii de corupţie la nivel înalt, inclusiv informaţii privind practici dubioase în realizarea achiziţiilor militare, în pofida faptului că oficialii promovează unitatea naţională pentru a combate invazia rusă.

„Vreau să fie clar un lucru: nu va mai exista întoarcere la ceea ce a fost în trecut, la modul în care obişnuiau să trăiască diverse persoane apropiate de instituţiile statului sau cei care şi-au petrecut întreaga viaţă alergând după un scaun”, a spus Zelenski în intervenţia sa video zilnică.

Ucraina are o istorie lungă de corupţie şi guvernare instabilă, Transparency International situând în 2021 ţara pe poziţia 122 din 180 în ceea ce ce priveşte corupţia, nu cu mult mai bine decât Rusia.

UE a făcut din reformele anticorupţie una din cerinţele sale cheie pentru aderarea Ucrainei, după ce anul trecut i-a acordat Kievului statutul de candidat.

„Săptămâna aceasta va fi momentul pentru decizii adecvate”, a spus preşedintele ucrainean. „Deciziile au fost deja pregătite. Nu vreau să le fac publice în acest moment, dar totul va fi corect”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.