Instrumente pentru măsurarea dioxidului de azot, instalate în toată Capitala, într-o campanie de monitorizare a aerului
Articol de bucurestifm, 24 ianuarie 2023, 17:40
Instrumentele pentru măsurarea dioxidului de azot (NO2) sunt așa-numitele tuburi pasive și 100 de astfel de tuburi au fost instalate în București și zona metropolitană a Capitalei.
Campania de monitorizare a calității aerului vine în condițiile în care Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României din cauza nerespectării valorilor-limită pentru dioxidul de azot, situație care se întâmplă inclusiv în București.
Aerul din București și din împrejurimi, va fi monitorizat din 100 de locuri diferite.
Montarea celor 100 de prelevatoare de dioxid de azot este anunțată de AIRLIVE:
”100 de tuburi pasive pentru măsurarea dioxidului de azot NO2 sunt instalate de voluntarii 2Celsius și Ecopolis în tot Bucureștiul! Le vom colecta după 30 de zile și trimite la un laborator elvețian pentru analize. Apoi, dintre cele 100 de locații monitorizate inițial vom alege 20 pe care le vom monitoriza timp de un an cu ajutorul acestor tuburi. Scopul este de a avea date concrete despre poluarea cu dioxid de azot, un gaz provenit din traficul auto, în 20 de locații cu probleme din București.”
Campania se desfășoară cu sprijinul logistic al organizației Deutsche Umwelthilfe din Germania.
În 2020, Comisia Europeană a început o procedură de infringement împotriva României pentru poluarea aerului, nerespectarea valorilor-limită pentru dioxidul de azot în București, Brașov, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara și pentru că nu a luat măsuri corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depășire.
Dioxidul de azot (NO2) este un gaz care ajunge în aerul pe care îl respirăm din trei surse principale:
- traficul rutier,
- activităţile industriale
- producerea de energie electrică
Atunci când cantitatea de dioxid de azot din aer este mare, NO2 afectează grav sănătatea umană; acest gaz provoacă mai ales afecţiuni respiratorii.