Preşedintele Zelenski: ”2023, anul victoriei Ucrainei”

npr.org

Update 14:30: Rusia a mutat forţe suplimentare şi echipament în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina pentru a proteja frontiera şi a asigura securitatea, a declarat luni guvernatorul regional Roman Starovoit, potrivit agenţiei de Interfax, preluată de Reuters.

Autorităţile locale susţin că regiunea a fost lovită repetat de obuze ucrainene după declanşarea războiului din Ucraina, în urmă cu aproape un an.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 13:30: Ministerul de Externe chinez a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că Washingtonul a creat condiţiile care au condus la război, şi a condamnat livrările de arme pentru inflamarea conflictului care se apropie de împlinirea unui an, relatează DPA.

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 12:40: Trupele ruse avansează în apropiere de oraşul Vugledar, nou punct fierbinte al frontului din estul Ucrainei unde Moscova şi-a intensificat ofensiva, a declarat luni liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, relatează AFP.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 12:10: Preşedinţia Ucrainei a criticat luni pe un ton foarte ferm Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), acuzându-l că este „un promotor al războiului”, pentru că el examinează posibilitatea de a autoriza participarea de atleţi ruşi sub stindard neutru la Jocurile Olimpice din 2024, informează AFP.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 10:00: Petr Pavel, care a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale în Republica Cehă, a avut duminică o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi intenţionează să aibă luni un dialog cu preşedinta Taiwanului, potrivit echipei sale, în încercarea de a se delimita de liniile directoare ale predecesorului său, relatează AFP.

…………………………………………………………………………………………………….

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat duminică, încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest an, în pofida dificultăţilor actuale ale Ucrainei pe frontul de luptă, informează dpa.

‘2023 trebuie şi va fi cu siguranţă anul victoriei noastre’, a scris preşedintele Zelenski, într-un mesaj pe Telegram.

În acelaşi timp, în discursul său video de duminică seara, şeful statului ucrainean a recunoscut că situaţia este foarte dificilă în ceea ce priveşte luptele grele din estul ţării, aprig disputat.
În regiunea Doneţk, a spus el, oraşele Bahmut şi Vuhledar în special continuă să fie afectate de bombardamentele ruseşti constante. În pofida pierderilor mari suferite, ruşii nu şi-au redus intensitatea atacurilor.

‘Situaţia este foarte grea. Bahmut, Vuhledar şi alte sectoare din regiunea Doneţk, există atacuri constante ale Rusiei. Există încercări constante de a sparge apărările noastre’, a spus Zelenski, potrivit Reuters.’Rusia vrea ca războiul să continue şi să ne epuizeze forţele. Aşa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să grăbim evenimentele, să accelerăm aprovizionarea şi să deschidem noi opţiuni de arme pentru Ucraina. Livrarea rapidă a ajutorului militar străin este un factor cheie în acest război’, a subliniat liderul ucrainean.

Sâmbătă, preşedintele Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de racheta ATACMS, fabricată în SUA, cu o rază de acţiune de aproximativ 300 km, pe care Washingtonul a refuzat să o furnizeze până acum. Un consilier prezidenţial a spus că sunt în curs discuţii cu privire la furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune, iar un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a vorbit despre negocieri privind furnizarea de aeronave.

Volodimir Zelenski a mai declarat că a permite Rusiei să concureze la Jocurile de la Paris din 2024 echivalează cu a arăta că ‘teroarea este cumva acceptabilă’.’Încercările Comitetului Olimpic Internaţional de a readuce sportivii ruşi la Jocurile Olimpice sunt încercări de a spune lumii întregi că teroarea este cumva acceptabilă’. El a adăugat că Rusiei nu trebuie să i se permită ‘să folosească (Jocurile) sau orice alt eveniment sportiv ca propagandă pentru agresiunea sau şovinismul său de stat’.

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.