RĂZBOI în Ucraina! Summit UE, la Kiev!

Ucraina găzduiește, astăzi, la Kiev, un summit al liderilor europeni. Printre temele de discuţie se numără: parcursul european al Ucrainei, răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, securitatea alimentară şi accesibilitatea preţurilor alimentelor. Principalul obiectiv al țării vecine este de a îşi accelera candidatura la Uniunea Europeană.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că ţara lui merită să înceapă discuţiile despre aderarea la Uniunea Europeană şi că legăturile mai strânse îi vor motiva pe cei care luptă împotriva Rusiei.

Înaintea acestui summit, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că relaţiile dintre UE şi Ucraina sunt mai strânse ca niciodată. Ea a salutat măsurile recente luate de Zelenski împotriva corupţiei şi a afirmat că ţara a făcut paşi semnificativi spre îndeplinirea cerinţelor obligatorii pentru aderarea la UE. Majoritatea oficialilor UE văd însă obiectivul Kievului de a intra în Uniune în doi ani ca fiind unul nerealist.

Pe de altă parte, Kievul a lansat un avertisment: rușii pregătesc o nouă ofensivă majoră, iar un atac este iminent în următoarele săptămâni. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Rusia are 500.000 de soldaţi pregătiţi pentru un asalt, aproape dublu faţă de numărul pe care Putin a anunţat că îl mobilizează în septembrie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.