VIDEO: Totul despre Cometa ZTF, aflată la cea mai mică distanță de Terra

Comenta C/2022 E3 (ZTF) trece pe lângă Pământ pentru prima dată în ultimii 50.000 de ani, iar în noaptea de 1 spre 2 februarie, aceasta s-a aflat la cea mai mică distanță de Terra – 42,8 milioane de kilometri.

Conform astronomului Adrian Șonka, invitat în matinalul „Bună Dimineața, București!”, este „o cometă normală, ca toate celelalte, însă se întâplă să fie mai aproape de Pământ decât restul”.

Cometa poate fi observată cu ajutorul binoclurilor și al telescoapelor speciale chiar și la jumătatea lunii februarie, condiția esențială este ca cerul să fie senin.

Cum o putem găsi?

Șonka ne explică că „putem să ne uităm pe la ora 19:00 sau 20:00 pe cer, spre nord. Pentru cei care nu știu unde e nordul, trebuie să se uite unde este soarele poziționat la ora 13:00, iar noaptea trebuie să se uite în partea opusă, pentru că soarele este înspre sud la ora aia. Iar cine se uită înspre nord, o să vadă puțin în dreapta Carul Mare, iar deasupra capului, o stea strălucitoare, Capella. Ei bine, cometa se află, în următoarele zile, între Carul Mare și Capella.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.