Blocaj în urbanismul de la Primăria Capitalei?

Conform primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, în ultimii doi ani au fost puse pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) și adoptate doar două sau trei documentații de urbanism – planuri de urbanism zonal (PUZ), pentru care au existat hotărâri judecătorești definitive ce obligau Primăria Capitalei la emiterea lor.

„Nu au fost puse (… pe ordinea de zi a CGMB n.r.) nu mai țin minte dacă două sau trei (… PUZ-uri n.r.), pentru care a existat o hotărâre definitivă a instanței.
Și, acum, am pus în dezbatere publică PUZ-ul pentru linia de metrou M4 – după ce, în sfârșit, toate avizele au venit, și, probabil că, la sfârșit de februarie, o să-l votăm”, a răspuns Nicușor Dan la întrebările București FM.

Pe de altă parte, există circa 127 de PUZ-uri care se află la Direcția de Urbanism sau la Comisia Tehnică de Urbanism ale Primăriei Capitalei, în diverse stadii. Cel puțin 57 dintre acestea datează de pe vremea fostei administrații, adică au depășit doi ani de zile de când beneficiarii au început demersurile.

Astfel 20 sau 30 de documentații de urbanism au fost respinse de către CGMB, iar beneficiarii acestora solicită repunerea lor pe ordinea de zi, spune edilul șef.

„Există … 20-30 de documentații de urbanism care au trecut deja prin votul Consiliului General. Nu au fost adoptate. Și pentru care beneficiarii lor solicită repunerea pe ordinea de zi”, a declarat Nicușor Dan.

Un alt set de 42 de PUZ-uri, pregătite de către administrația anterioară, nu a trecut la faza de aviz al arhitectului șef al Capitalei și prin Comisia Tehnică de Urbanism. Acestea nu au fost introduse pe ordinea de zi a CGMB, ci au fost trimise la Comisia Tehnică de Urbanism. Această comisie ar fi identificat probleme serioase pentru marea majoritate a acestor documentații de urbanism, susține edilul Capitalei.

„Mai există un set de 42 de documentații de urbanism care fuseseră pregătite de către administrația anterioară și care, contrar legii, nu au trecut la faza de aviz al arhitectului șef, nu au trecut prin Comisia Tehnică de Urbanism. Și pentru care, din acest motiv, nu le-am pus pe ordinea de zi a Consiliului General și le-am trimis în dezbatere, din nou, la Comisia Tehnică de Urbanism. Și, acolo, s-au găsit, pentru marea majoritate dintre ele, probleme serioase”, susține Nicușor Dan.

Pentru alte 15 PUZ-uri nu se trecuse prin etapa dezbaterii publice. Și acestea au fost retrimise către Comisia Tehnică de Urbanism.

„Mai există un set de 15 documentații care erau foarte aproape de asta, nu se făcuse dezbaterea publică și pe care le-am trimis înapoi la Comisia Tehnică de Urbanism”, a mai precizat Nicușor Dan.

Alte 30-40 de documentații de tip PUZ se află în discuții fie cu Direcția de Urbanism, fie cu Comisia Tehnică de Urbanism ale Primăriei Capitalei, conform primarului general.

„Și mai există undeva de ordinul 30-40 de documentații pentru care beneficiarii sunt în discuții fie cu Direcția de Urbanism, fie cu Comisia Tehnică de Urbanism, fiind în diferite faze, de obținere de avize, tipul ăsta de…”, a răspuns Nicușor Dan la întrebările București FM.

Blocaj în urbanismul de la PMB! Doi ani în loc de o lună și jumătate!

Arhitectul și urbanistul Alexandru Pânișioară, de la Asociația pentru Dreptul Urbanismului, spune că se manifestă un blocaj la nivelul urbanismului de la Primăria Capitalei.
Conform Legii 350 a urbanismului Municipalitatea are obligația de a pune pe ordinea de zi a CGMB orice documentație de urbanism, în termen de 45 de zile de la depunerea sa.

Mai mult decât atât, în afară de cele două – trei menționate de către primarul general Nicușor Dan, mai există PUZ-uri pentru care instanțele au dat hotărâri definitive cu obligația pentru Primăria Capitalei de a face, adică de a le promova în CGMB, dar acestea nu au fost puse pe ordinea de zi a ședințelor, susține Pânișoară.

Și mai rău este că se blochează și emiterea certificatelor de urbanism. Un exemplu concret este cel solicitat de proprietarii din blocul de pe Aleea Nicolae Drăgan din Sectorul 5 pentru a se branșa la curent electric.
Deși instanța l-a obligat pe primarul general să elibereze certificatul de urbanism, Nicușor Dan ar fi eliberat actul în așa fel încât să nu poată fi folosit în scopul în care a fost cerut, acuză Alexandru Pânișioară.

El susține că responsabilitatea pentru blocajul Urbanistic de la nivelul Primăriei Capitalei ar aparține edilului Nicușor Dan, care ar trebui să gestioneze dezvoltarea orașului, prin emiterea de documentații de urbanism, nu să o blocheze, prin refuzul emiterii acestora.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.