Crește bilanțul victimelor din Turcia și Siria

Foto: AGERPRES/EPA/YAHYA NEMAH

Cel puţin 1.498 de persoane au murit şi 8.533 au fost rănite în 10 provincii din Turcia în urma a două cutremure puternice, de 7,7 şi 7,6 grade, care au zguduit sudul ţării în decurs de câteva ore, a anunţat şeful agenţiei pentru dezastre din această ţară, relatează Anadolu.

Yunus Sezer Sezer, şeful agenţiei pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă dinTurcia (AFAD), a declarat că seismele au avut în total 130 de replici şi că 2.834 de clădiri s-au prăbuşit.

După cutremur, un coridor de ajutor aerian a fost creat de forţele armate turceşti pentru a trimite echipe de căutare şi salvare în regiune. Peste 9.000 de salvatori au fost desfăşuraţi pe teren.

Vicepreşedintele turc, Fuat Oktay, a declarat că aeroportul Hatay este în prezent închis pentru zboruri, precizând că şi aeroporturile Kahramanmaras şi Gaziantep sunt închise pentru zborurile civile.

Ministrul educaţiei naţionale Mahmut Ozer a anunţat că toate şcolile din Turcia vor fi închise până lunea viitoare, 13 februarie, iar ministrul tineretului şi sportului Mehmet Kasapoglu a comunicat că toate evenimentele sportive naţionale din ţară au fost suspendate până la noi ordine.

Cutremurul a fost resimţit şi în mai multe ţări vecine din regiune, între care în Liban şi Siria.

Turcia a emis o alertă de nivel 4, care include un apel la ajutor internaţional, a mai precizat AFAD într-un comunicat.

Nu doar Turcia a cerut ajutor din partea comunităţii internaţionale, ci şi Siria vecină, unde sunt aproape 800 de morţi şi 2.300 de răniţi.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a anunţat că va trimite echipe de evaluare pentru a răspunde nevoilor celor două ţări.

Între timp, Uniunea Europeană a activat mecanismul de protecţie civilă şi a mobilizat echipele de salvare. France-Presse scrie că dintre statele membre, cel mai repede au reacţionat România şi Olanda, ale căror ajutoare sunt deja pe drum. Şi Franţa a anunţat că este pregătită să sprijine eforturile de salvare, pe seară va pleca prima echipă, la fel şi Germania, Spania, Italia sau Ungaria.

În pofida contrelor din ultima perioadă, Grecia contribuie şi ea cu toate forţele necesare în ajutorarea Turciei. În sprijinul acestei ţări vin şi Marea Britanie, Canada, Japonia sau Israel, care este pregătit să ajute şi Siria, scriu agenţiile de presă.

Statele Unite, la rândul lor, vor susţine Turcia, iar în privinţa Siriei, sprijinul merge către organizaţiile umanitare non-guvernamentale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.