VIDEO: Psiholog Sahlean Mihaela – despre nomofobie și ce presupune acest fenomen
Articol de , 7 februarie 2023, 21:02
Telefoanele mobile au devenit de neînlocuit în viața noastră, sunt extrem de versatile, sunt principala sursă de informare și modul în care rămânem conectați cu cei din jur. Dar ce se întâmplă când devenim dependenți? Există un termen pentru asta: „nomofobia”. Termenul a fost inventat în 2010 și descrie frica de a nu fi lângă telefon.
Potrivit unui raport recent, în România există peste 26 de milioane de conexiuni mobile, ceea ce înseamnă 135,6% raportat la populația țării. Iar un studiu realizat de EU Kids arată că 86% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani folosesc smartphone-ul zilnic, iar 63% de mai multe ori pe zi sau aproape tot timpul.
„Putem constata că sunt din ce în ce mai puține persoane care își pot limita timpul petrecut pe telefon. Nimeni, aproape nimeni, nu se raportează la telefon ca la un anumit drog, nu putem ignora evoluția tehnologiei. Vorbim mai degrabă de incapacitatea de controlare a unor impulsuri, nomofobia. În lipsa telefonului pot apărea atacuri de panică, chiar și fenomenul de vibrație fantomă, acele persoane care cred că le sună telefonul sau că le vibrează”, ne spune invitata din matinalul București FM, Dr. Sahlean Mihaela, psiholog clinician.
În cel mai mare risc sunt copiii, ne avertizează Dr. Sahlean Mihaela: „Părinții chiar le pun telefonul în brațe ca să îi liniștească, însă acest lucru nu este benefic din pucnt de vedere psihologic și are consecințe triste mai târziu în viață. Dar ce se va întâmplă cu copilul care înțelege că această activitate este una plăcută și devine din ce în ce mai plăcută prin repetiție? Dezvoltarea cognitivă nu se mai întâmplă la fel în acest caz, cum ar fi fost dacă telefonul s-ar folosi mult mai puțin”.
„Ideea este să ai totuși un control asupra timpului pe care copilul îl petrece în fața ecranului. Trebuie să avem un echilibru între viața reală și timpul petrecut în virtual”, ne sfătuiește Dr. Sahlean Mihaela.
Simptomele care indică o adicție față de telefonul mobil sunt: utilizarea telefonului în momente de plictiseală, verificarea exagerată a telefonului, ignorarea socializării, izolarea cu telefonul, groaza că nu ai telefonul la tine, frica de a nu rata vreo notificare, anxietate când nu poți folosi telefonul.