Echipele de salvare trimise în Turcia însumează aproape 120 de persoane şi şapte câini utilitari
Articol de arionmihaela, 9 februarie 2023, 08:00
Echipele de căutare-salvare trimise în Turcia, în urma cutremurelor însumează aproape 120 de persoane şi sunt formate din specialişti ai IGSU, personal medical şi însoţitori ai celor şapte câini utilitari care iau parte la intervenţiile din zonele calamitate, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
„Imediat după ce a avut loc cutremurul, în mai puţin de 12 ore, pot să spun, de când am fost acceptaţi de autorităţile din Turcia, am avut prima echipă transportată prin mijloace ale MApN, ale Forţelor Aeriene, o echipă formată din 59 de salvatori, care includeau şi doi medici, doi asistenţi.
Şeful DSU a prezentat şi situaţia privind cea de-a doua echipă de salvare deplasată, miercuri, spre Turcia.
„Vorbim de o echipă de 57 de persoane, care include doi ofiţeri de la DSU, include salvatorii de la Bucureşti, de la pompieri, include doi medici, doi asistenţi de la SMURD Bucureşti şi include trei câini cu responsabilii lor din partea societăţii civile, din partea ONG-ului cu care colaborăm, Clubul Câinilor Utilitari şi a Salvamontului. Deci, cu asta înseamnă că noi vom avea acum primii patru câini, plus cei trei trimişi astăzi. Plus, vom avea două echipe care totalizează aproape 120 de persoane, care vor lucra din nou contra cronometru pentru salvarea de vieţi acolo. Au plecat persoanele, deja, cu primele două avioane puse la dispoziţie de forţele aeriene, a spus Arafat.
El a punctat că, din punctul de vedere al autorităţilor române, echipele RO-USAR vor rămâne în Turcia oricât este nevoie, dar se va lua în calcul o rotaţie a personalului şi transmiterea de suport logistic pe mai departe.
Potrivit acestuia, din datele la zi, în Turcia sunt aproape de 5.000 de salvatori şi 200 de câini, parte a echipelor oferite prin Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, plus echipe trimise de alte state din afara spaţiului european, cum ar fi, între altele, Iordania şi Israel.
„Pe linie medicală, Turcia a acceptat spitale de nivele mari, spitale de campanie 1, de nivel 2 şi înţeleg că probabil şi unul de nivel 3, care vor fi amplasate acolo şi care vor sprijini pe termen mediu toată activitatea care este acolo. Din punctul nostru de vedere, echipele noastre vor rămâne acolo oricât este nevoie, dacă este nevoie să facem schimb de personal sau să trimitem suport logistic mai departe”, a mai spus Arafat.