RĂZBOI în Ucraina! Emmanuel Macron – „Este esenţial ca aliaţii să privilegieze materialele care sunt cele mai utile”!

arhiva

Update 16:00: Kremlinul nu comentează informaţiile cu privire la trecerea unei rachete ruseşti prin spaţiul aerian al Republicii Moldova în cursul zilei de vineri.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 15:30: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că rachetele ruseşti care, în noul atac aerian efectuat vineri asupra Ucrainei, au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al statului membru NATO România – deşi Ministerul român al Apărării a dezminţit mai devreme pătrunderea vreunei rachete ruseşti în spaţiul aerian românesc – reprezintă o provocare pentru alianţa militară nord-atlantică şi securitatea colectivă a acesteia, relatează Reuters.

………………………………………………………………………………………………………..

Update 14:30: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi noaptea la Rzeszów, în sudul Poloniei, cu omologul său polonez Andrzej Duda, pe drumul de întoarcere de la summitul UE de la Bruxelles, transmite dpa.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 13:50: Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, şi-a anunţat vineri demisia în cursul unei conferinţe de presă, anunţă agenţia de presă MOLDPRES.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 13:30: Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniţă, precizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN) într-un comunicat.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 13:00: Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul de Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova ca urmare a survolării vineri dimineaţă a spaţiului aerian al republicii de o rachetă rusească lansată împotriva Ucrainei, transmite portalul Deschide.md.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 12:00: Mai multe explozii au fost auzite vineri dimineaţa la Kiev după declanşarea sirenelor de alarmă antiaeriană, în timp ce oficiali ucraineni au informat că instalaţii de înaltă tensiune de-a lungul Ucrainei au fost lovite de un atac masiv cu rachete ruseşti, iar armata ucraineană încearcă să neutralizeze noul atac lansat de armata rusă cu zeci de rachete şi drone kamikaze, care intervine la câteva ore după turneul în Europa al preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a cere mai multe arme, potrivit Reuters, EFE şi AFP.

……………………………………………………………………………………………………………

Update 10:30: Forţele ruse şi-au intensificat atacurile în dimineaţa zilei de vineri împotriva regiunii Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată încă de la începutul invaziei sub controlul Rusiei, care controlează în prezent o parte a regiunii omonime, relatează EFE.

Explozii au fost auzite în mai multe zone ale regiunii, inclusiv în oraşul Zaporojie şi la Vinniţa, în timp ce în regiunea vecină Dnipropetrovsk, autorităţile locale au avertizat cu privire la un atac cu drone, au informat surse oficiale, citate de agenţiile ucrainene de presă.

………………………………………………………………………………………………………

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat în cursul nopţii de joi spre vineri, că avioanele de vânătoare solicitate de Ucraina nu vor putea „în niciun caz” să fie „livrate în următoarele săptămâni”, adăugând că preferă arme „mai utile” şi „mai rapide”, notează AFP.

„Nu exclud absolut nimic”, a declarat preşedintele francez, în faţa presei la Bruxelles, despre livrările de avioane de vânătoare.

De asemenea, Emmanuel Macron a estimat că „asta nu corespunde nevoilor de astăzi”, la finalul unui summit european în prezenţa omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski.

De-a lungul turneului său european miercuri şi joi, preşedintele ucrainean a insistat că ţara sa are nevoie de avioane de vânătoare pentru a pune capăt războiului dus de Rusia.

Preşedintele Macron a afirmat că „discuţia sa foarte aprofundată şi foarte precisă” cu Volodimir Zelenski miercuri, la Paris, a evidenţiat că prioritatea ar trebui să fie „de a face totul pentru a ajuta (Ucraina) să reziste în săptămânile următoare” şi de a „efectua operaţiunile utile în primăvara-vara dacă vrem să putem desfăşura ulterior acţiuni diplomatice în paralel”.

„Este esenţial ca aliaţii să privilegieze materialele care sunt cele mai utile” şi „cele mai rapide”, a adăugat el, estimând că tunurile Caesar şi sistemul de apărare sol-aer cu rază medie de acţiune MAMBA furnizate de Franţa îndeplinesc aceste criterii.

Trebuie poate să „intensificăm” livrările de „elemente de artilerie care permit lansarea de ofensive terestre sau rezistenţa”, a insistat el, promiţând că „va lucra la asta în zilele următoare”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.