Cine-i de vină că nu se consolidează în București?

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Prea puține blocuri cu multe apartamente, în programele de consolidare!

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan admite că foarte puține clădiri de locuit cu multe apartamente vor intra în programul de consolidare. Dar dă vina pe acea prevedere legală care impune acordul tuturor proprietarilor din imobil pentru accesarea programului de consolidare finanțat integral de către Guvern.

Neîncrederea oamenilor în programul de consolidare nu ar fi cauzată de cei doi ani de stagnare a șantierelor de consolidare începute de către Primăria Capitalei, ci de cei 20 de ani de promisiuni neîndeplinite, crede edilul șef.

București FM: Blocurile mari, cu bulină rosie, cu multe apartamente, cum sunt cele de pe Magheru, Calea Victoriei, când si câte or să intre în consolidare, în perioada următoare?

Nicușor Dan: Cel puțin … două blocuri mari… aici este o problemă, care vine de la nivel central, faptul că, pentru a accesa banii care sunt gratuiți pentru consolidare, trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor.
Deci, dacă ai un bloc mare, în care ai 150 de apartamente, trebuie să ai acordul celor 150 de proprietari.
Și, de aici, vine dificultatea pentru care nu sunt așa de multe aplicații cum ne-am fi dorit.
Adică, noi suntem un intermediar între asociația de proprietari și minister. Facem toate eforturile să avem aplicații pe care să le ducem la minister, dar, acolo unde sunt blocurile mari, probabilitatea ca toți oamenii să se înțeleagă din păcate e mică.

București FM: Credeți că stagnarea șantierelor vreme de doi ani de zile – cele începute, a contribuit și ea la lipsa de încredere a oamenilor în programele de consolidare?

Nicușor Dan: Da, oamenii, s-o spunem foarte direct, nu au încredere în programele de consolidare din cauza a ce s-a întâmplat de 20 de ani, cel puțin, de când primăria spune că-i ajută și nu-i ajută.

Șeful consolidării din București admite că lipsa de încredere a proprietarilor e generată și de întârzierile șantierelor de consolidare.

Directorul Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Răzvan Munteanu, vorbește despre proprietari care nu doresc să își piardă veniturile din închirierea apartamentelor, pe timpul consolidării, și admite că neîncrederea oamenilor este legată și de întârzierea lucrărilor pe șantierele deja începute.
El crede că AMCCRS și Municipalitatea trebuie să demonstreze că pot termina la termen șantiere de consolidare, pentru a recâștiga încrederea proprietarilor din imobilele înscrise în clasa întâi de risc seismic.

„Unele asociații de proprietari vin extrem de greu către noi sau extrem de greu colaborăm cu dumnealor. (…) Sunt o serie de motive. Fie avem apartamentele închiriate și nu dorim să ne pierdem avantajele financiare. Fie, pur și simplu, lipsim din țară și nu ne interesează de proprietate sau este închiriată pe termen lung. Fie avem, pur și simplu, motive personale și nu dorim să părăsim aceste apartamente, pentru că avem emoțiile, amintirile, rădăcinile noastre acolo.
(…) Există, în prezent, o lipsă de încredere între asociații, între cetățeni și instituțiile publice, din perspectiva capacității administrative de a consolida mai mult”, a declarat șeful AMCCRS pentru București FM.

Nicușor Dan: Mafia imobiliară la pușcărie!

Edilul Capitalei avertizează că felul în care se construiește în București este o chestiune de siguranță națională și că așa-numita corupție din sectorul imobiliar ar putea avea efecte dezastruoase, ca în Turcia.

„În primul rând, experiența pe care o vedem acum, în Turcia, ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme, că modul în care se construiește în România și în București este o chestiune de siguranță națională.
Și, din păcate…, repet, instituțiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construiește în București nu sunt la înălțimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă.
(…) Fără discuție că există o uriașă corupție, în zona de construire, fără să avem corupți. Deci, eu sper că, corupții din zona imobiliară să ajungă în pușcărie, înainte să avem cutremurul și nu după, cum se întâmplă în Turcia”, a declarat Nicușor Dan.

Urbanismul e una, calitatea în construcții e cu totul altceva!

Arhitectul și urbanistul Alexandru Pânișoară de la Asociația pentru Dreptul Urbanismului (ADU) spune, însă, că indicatorii urbanistici nu au nicio legătură cu calitatea în construcții.
O construcție care nu se încadrează în indicatorii urbanistici poate fi foarte bine realizată din punctul de vedere al structurii de rezistență, spre exemplu.

Deci, cele două (… urbanismul și rezistența construcțiilor n.r.) nu au legătură una cu alta și nici nu pot fi influențate.
Calitatea unei construcții și rezistența sa la cutremur nu are nici o relevanță cu indicatorii urbanistici.
Indicatorii de urbanism sunt instrumente cu care autoritatea, prin intermediul reglementărilor urbanistice aprobate, asigură o dezvoltare coerentă și sustenabilă a orașului.
O clădire care ar putea fi nelegală din punctul de vedere al respectării reglementării în urbanism, dar, din perspectiva calității sale în construcții, ea poate să fie perfect făcută și cu respectarea tuturor cerințelor de rezistență și stabilitate. Fiindcă aceștia sunt termenii care se folosesc în materia construcțiilor”, a explicat pentru București FM arhitectul și urbanistul Alexandru Pânișoară.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.