LIVE Foto & video: RĂZBOI în Ucraina! Zelenski: ”Pregătim o ofensivă”

Update 16:00: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, la Bruxelles, la finalul reuniunii miniştrilor apărării din statele membre, că nu s-a ajuns încă la nicio decizie cu privire la un nou angajament privind cheltuielile pentru apărare ale aliaţilor NATO. Cu toate acestea, el a spus că statele membre trebuie să investească mai mult în acest domeniu.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 15:00: Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut miercuri un apel la fonduri de 5,6 miliarde de dolari pentru a acoperi în acest an nevoile umanitare a 11,1 milioane de persoane din Ucraina şi a 4,2 milioane de refugiaţi ucraineni şi comunităţile care îi găzduiesc în Europa, relatează AFP.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 14:30: Rusia a înregistrat o pierdere importantă a puterii sale militare, printre care o bună parte a celor mai moderne echipamente ale sale, Ucraina este în plină modernizare şi China s-a angajat într-o creştere inedită a cheltuielilor pentru apărare, indică bilanţul anual al Institutului Internaţionale pentru Studii Strategice (IISS), publicat miercuri, informează AFP.

………………………………………………………………………………………………………….

Update 13:00: Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut, marţi, la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu omologul din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Ben Wallace, tema discuţiilor fiind agresiunea în desfăşurare a Rusiei în Ucraina şi impactul asupra securităţii europene.

……………………………………………………………………………………………………

Update 12:00: Regatul Unit îi antrenează pe soldaţii ucraineni să lupte mai mult într-un „mod occidental” şi să folosească mai puţină muniţie decât în modul de luptă tradiţional sovietic, a afirmat miercuri ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, relatează Reuters.

………………………………………………………………………………………………………

Update 11:00: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel, miercuri, la intensificarea sprijinului european pentru Ucraina, la aproape un an de la invazia rusă, şi a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi, în premieră, măsuri împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de forţele ruse în Ucraina.

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 10:00: Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat marţi că livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu este o prioritate în acest moment, precizând că acest aspect va fi discutat cu siguranţă, relatează Reuters.

………………………………………………………………………………………………………..

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut din nou urgentarea ajutorului occidental pentru țara sa. Mesajul său a venit în contextul unei reuniuni a ţărilor aliate Kievului care au discutat despre sprijinul militar ce urmează să fie acordat în continuare.

„Putem vedea că acum Kremlinul încearcă să stoarcă din Rusia tot potenţialul de agresiune posibil. Ei se grăbesc. Pentru că ei ştiu că lumea este şi mai puternică, dar este nevoie de timp pentru a-şi aduna puterea. Prin urmare, viteza este foarte importantă. Viteza în toate. În luarea deciziilor. În punerea în aplicare a deciziilor. În livrare. În formare. Viteza salvează vieţi, viteza aduce înapoi siguranţa”, a subliniat Zelenski.

În prezent, Ucraina se confruntă cu o ofensivă relansată de ruşi în Donbas, dar pregăteşte, la rândul ei, o ofensivă şi se bazează pe sosirea cât mai rapidă a armamentului performant.

”Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean. Trebuie să înţelegem semnificaţia acestor bătălii. Fiecare metru câştigat acolo este o apărare a întregii noastre ţări. Fiecare zi pe care eroii noştri o îndură în Bahmut, Vuhledar, Mariinka şi în alte oraşe şi comunităţi din Donbas înseamnă reducerea agresiunii ruseşti timp de săptămâni”, a spus Volodimir Zelenski.

”Facem totul pentru a le oferi luptătorilor noştri mai multe arme, arme cu rază de acţiune mai mare şi o putere mai mare pentru ofensiva pe care o pregătim”, a mai spus liderul de la Kiev.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.