Spărgătoarea de coduri – o carte despre ștință și curaj
Articol de cristina.toma, 17 februarie 2023, 14:30
Dacă vă plac cărțile de aventuri adevărate care adesea sunt mai uimitoare decât orice fictiune atunci ”Spărgătoarea de coduri”, scrisă de Walter Isaacson și apărută în traducere românească la editura Publica, carte ce ne povestește despre editarea genetică și viitorul omenirii și care o are drept personaj principal pe Jennifer Doudna este cartea potrivită pentru dumneavoastră în acest week-end.
Povestea lui Jennifer Doudna începe în copilărie, când ea era doar o fetiță căreia îi plăcea foarte mult să citească romane polițiste.
Pe când era în clasa a VI-a, ea a descoperit într-o zi o carte intitulată The Double Helix, pe care tatăl ei i-o lăsase pe pat. A pus-o deoparte, crezând că este doar una dintre acele povestiri polițiste care-i plăceau. Când a ajuns s-o citească, într-o sâmbătă ploioasă, a constatat că într-un fel avusese dreptate. Pe măsură ce devora pagină după pagină, a devenit fascinată de drama intensă din culisele competiției pentru descoperirea codului vieții. Chiar dacă îndrumătorul din liceu i-a spus că fetele nu ajung oameni de știință, ea a hotărât că exact asta va face. Mânată de pasiunea de a înțelege cum funcționează natura și de a transforma descoperirile în invenții, ea va contribui la realizarea a ceea ce autorul cărții primite de la tatăl ei, James Watson, i-a spus că este cel mai important progres în biologie de după codescoperirea lui, a structurii ADN-ului.
Doudna și colaboratorii ei și-au transpus curiozitatea față de natură într-o invenție care va transforma specia umană: un instrument ușor de folosit, care poate să editeze ADN-ul. Cunoscut drept CRISPR, acesta a deschis o minunată lume nouă plină de miracole medicale și de dileme morale.
Dezvoltarea CRISPR și cursa de dezvoltare a vaccinurilor contra noului coronavirus ne va accelera tranziția către următoarea mare revoluție inovatoare. Ultima jumătate de secol a fost o eră digitală bazată pe microcip, computere și internet. Acum intrăm într-o revoluție biologică. Copiilor care studiază programarea digitală li se vor alătura cei care studiază programarea genetică. Să ne folosim noile puteri de manipulare a evoluției pentru a ne face mai rezistenți la virusuri? Ce avantaj minunat am avea! Dar cum rămâne cu prevenirea depresiei? Hm… Să le îngăduim părinților, dacă-și permit financiar, să îmbunătățească înălțimea, musculatura sau coeficientul de inteligență al copiilor lor? După ce a contribuit la descoperirea CRISPR, Doudna a devenit un lider în abordarea acestor chestiuni etice și, împreună cu coechipiera sa Emmanuelle Charpentier, a câștigat premiul Nobel în 2020. Povestea ei este un roman polițist palpitant, care implică cele mai profunde minuni ale naturii, de la originea vieții până la viitorul speciei noastre.
Iar când cartea este scrisă de Walter Isaacson, povestea devine o adevarată aventură pentru cititor. Se pot spune multe despre ”Spărgătoarea de coduri” dar eu nu vă mai spun decât că nu veți lăsa cartea din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.