Bugetul sectorului 1 nu s-a regăsit pe ordinea de zi a consiliului local

Primăria Sectorului 1 anunța, aseară, printr-un comunicat de presă, că „Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului general al Sectorului 1 nu a mai fost introdus joi, 16 februarie 2023, pe ordinea de zi a Consiliului Local Sector 1 deoarece nu a fost avizat de comisiile de specialitate. Situație similară în cazul lucrărilor de modernizare și reabilitare a 12 străzi și a investițiilor care urmează să fie făcute din fonduri europene, prin PNRR, la Ansamblul de locuințe sociale din șoseaua Odăii nr. 3-5.”

Edilul Clotilde Armand acuză consilierii locali PNL și PSD că, prin neavizarea proiectului de buget, ar bloca proiectele de investiții ale Primăriei din Banu Manta: „Coaliția PSD-PNL de la Sectorul 1 acționează fățiș împotriva comunității locale. Au intrat în campanie electorală încă de anul trecut și blochează din nou toate proiectele pe care le-am demarat, așa cum s-a întâmplat cu voucherele anticriză și cu programul Termoficare de la Soare. Asta fac acum cu proiectul de buget, cu lucrările de reabilitare și modernizare a celor 12 străzi și cu ansamblul de locuințe sociale din șoseaua Odăii nr. 3-5. Nu este o surpriză pentru noi, anul trecut au întârziat nejustificat aprobarea bugetului, timp de 10 ședințe. Voi reveni cu aceste proiecte pe ordinea de zi a Consiliului Local, deoarece avem nevoie rapid de reabilitarea infrastructurii rutiere și urbane. Invităm cetățenii care locuiesc pe străzile ale căror lucrări de modernizare au fost respinse să vină în următoarea ședință de consiliu local pentru a-și exprima opinia în legătură cu oportunitatea acestor investiții,” potrivit aceluiași comunicat de presă.

Viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb, spune că cele două comisii – cea de Buget și cea Juridică, nu au avizat proiectul de buget, deoarece în cazul banilor alocați pentru Direcția de Mediu nu sunt menționate proiectele pe care vor fi cheltuiți banii.
În plus, directorii direcțiilor și instituțiilor subordonate ale Primăriei nu s-au prezentat în fața comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al Sectorului 1 pentru a să lămuriri în legătură cu sumele ce ar urma să le fie alocate, prin bugetul pe 2023.

„Cele două comisii – Comisia de buget și Comisia juridică, nu au acordat, ieri, aviz pentru proiectul de buget pentru că, în cadrul Direcției de Mediu, nu apare detaliată, așa cum obligă legea, lista obiectivelor de investiții.
Deci, din punctul nostru de vedere, până când directorul economic, respectiv Direcția de mediu, nu transmite un document oficial către cele două comisii, bugetul nu întrunește condițiile de legalitate.
Și, în același timp, așteptăm, directorii, în continuare, să explice Consiliului Local ce sunt cu aceste sume, care este viziunea lor și strategia de dezvoltare a Sectorului 1″, a declarat viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb.

Liberalii din Consiliul Local din Banu Manta mai reproșează proiectului de buget alocarea unei sume foarte mari – 190 de milioane de lei, pentru ADP Sector 1 și alocarea unei sume de 47 de milioane de lei pentru studii de fezabilitate și servicii de consultanță.

„Proiectul de buget include pentru ADP o sumă foarte mare, 190 de milioane. Dacă ne uităm la anul electoral al administrației precedente, o să observăm că erau pe la 160 (… de milioane de lei alocați ADP n.r.), un buget veșnic criticat de primarul în funcție (… Clotilde Armand n.r.).
De asemenea, în bugetul actual, observăm un valet al studiilor de fezabilitate. Peste 47 de milioane de lei bugetate, în al treilea an de mandat, an în care un primar responsabil demarează principalele proiecte de investiții, în Sectorul pe care îl administrează, după ce și-a realizat toate studiile de fezabilitate, licitațiile și așa mai departe.
Însă, primarul Armand, anul acesta, toacă banii pe hârtii. Peste 47 de milioane de lei pe studii de fezabilitate și servicii de consultanță.
(…) Concurs de soluții la Gara de Nord, pentru zona pietonală, ținând cont că toată zona pietonală și cea de carosabil ține de Administrația Străzilor, Primăria Capitalei.
Serviciu pentru acele DALI-uri denunțare la DNA de primarul Armand, ale fostei administrații, în prezent, vrea să le
actualizeze.
DALI-uri pentru case pe care încă nu le-am achiziționat.
Studii de fezabilitate, 5 milioane de lei pentru construirea unei săli polivalente. Poate ne spune și pe ce teren”, a declarat Ramona Porumb, viceprimar PNL al Sectorului 1.

Consilierii locali liberali din Banu Manta îi mai reproșează edilului Armand incapacitatea administrativă de a pune în practică proiecte. Această incapacitate ar fi demonstrată de excedentul bugetar în creșterea al Sectorului 1. Dacă în 2021, acest excedent era de 400 de milioane de lei, anul trecut el a crescut la 740 de milioane de lei.

„Primarul Sectorului 1 a bugetat sume foarte mari, în bugetul de anul trecut, însă toate au rămas la nivelul de idei pe hârtie.
Toate aceste proiecte au dus la acest excedent bugetar de 740 de milioane.
Am avut, în 2021, undeva la 400 de milioane, anul trecut, 740 și, probabil, va continua, până la finalul mandatului, cu dublarea acestui excedent, pentru că Sectorul 1 rămâne blocat în timp, fără investiții de dezvoltare, fără proiecte majore”, a spus Ramona Porumb, viceprimar al Sectorului 1.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.