VIDEO: Bilanțul unui conflict devastator: un an de la invazia rusă în Ucraina!

24 februarie 2022, ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Un an de când războiul a luat zeci de mii de vieți, un an de când milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească țara, un an de când lumea întreagă se confruntă cu efectele acestui conflict asupra economiei mondiale. Invitatul Ioanei Brușten, jurnalistul Ștefan Ciochinaru, doctor în drept internațional și profesor de știinte politice, a făcut #InComunitate analiza unui an de război.

În urmă cu un an, în a șaptea zi a războiului, invitatul ediției de azi În Comunitate, jurnalistul Ștefan Ciochinaru, doctor în drept internațional și profesor de știinte politice spunea:„se va trece la un război generalizat, este foarte probabil să avem foarte multe victime, să se treacă la bombardarea nu doar a obiectivelor militare ci și a celor civile.” Timpul i-a dat dreptate.

„Acum un an de zile, am spus și că Rusia va pierde. Prima fază a acestui război, care a început inițializarea agresiunii, și după aceea, cu ceea ce a urmat, s-a încheiat cu înfrângerea, aș zice, dezastruoasă a Rusiei, ceea ce a dus la o dezamăgire extraordinară pentru țările prietene Rusiei. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Armata rusă era considerată una din marile puteri militare ale lumii. Ei bine, această mare putere militară a lumii a fost înfrântă categoric. La toate nivelurile, de la cel conceptual, de gândire strategică, de aplicare tactică, până la lupta din teren.”

 Un an de conflict. Un război care a afectat o lume întreagă. Nu se întrevede o soluție pașnică, fiecare parte își declară triumful în anumite zone din teatrul de luptă. Ce urmează de acum încolo?

 „Acum ne pregătim, acum va începe, de fapt, rușii au furat puțin startul, au atacat acolo, în jurul Bahmutului, 3 localități, începe a doua fază a războiului, e o fază care, teoretic, ar trebui să dureze mai mult decât prima. Această fază ar trebui să dureze, deci mai mult de un an de zile, dar s-ar putea termina mai repede dacă Ucraina va primi în timp util armele de care are nevoie. Aceasta va fi o fază a epuizării resurselor, va fi o fază a unor lupte surde, a unor atacuri și contraatacuri ale ambelor părți, o fază în care, pe rând, vor rezista cu sacrificii uriașe în oameni și materiale, o fază care va fi câștigată nu de generali, ci de specialiștii în logistică și aprovizionare dar, repet, va fi o faza epuizării. Va fi o fază la sfârșitul căreia va începe sfârșitul. Va fi ultima fază. Sfârșitul, în mod normal, ar trebui să dureze pentru ca lucrurile să nu degenereze în vreun accident atomic, ar trebui să dureze mai mult decât a doua fază.”, a spus jurnalistul Ștefan Ciochinaru, doctor în drept internațional și profesor de știinte politice, care a mai adăugat:

„Ar trebui să dureze mai mult, ar trebui să se petreacă pe nesimțite, încet-încet, până când situația internă a protagoniștilor va duce la o prăbușire finală. Atenție, nu vorbim aici de prăbușirea unui stat sau altul, ci vorbim de o prăbușire politică. Aceea va fi faza cea mai critică, dar este inevitabil să se ajungă acolo. V-am spus și acum un an de zile, am să reiterez și acum, și vom discuta din nou anul viitor, în februarie, și vă spun că și a doua fază va fi câștigată tot de Ucraina. Pentru simplul motiv că în acest moment, gândirea conceptuală și determinarea sunt extrem de puternice în tabăra ucraineană, spre deosebire de cea rusească, unde în continuare sunt foarte mulți ofițeri și militari de rând care nu înțeleg ce caută în Ucraina.”

Azi, Vladimir Putin a strâns în jurul său aproximativ 200000 de persoane, pe stadionul adulației, Lujniki. Deși s-ar putea crede că doar motivația financiară sau teama i-a strâns pe stadion, jurnalistul Ștefan Ciochinaru ne-a spus că trebuie să ținem cont de și de o a treia motivație:

„Cei care participă la acest eveniment primesc 7 euro. Vă dați seama, la criza care e în Rusia acum 7 euro contează. Dar,  cea mai mare parte a celor care participă pe la acest eveniment, pe stadionul Lujniki, chiar cred în ceea ce spune Putin. Ei sunt foarte mândri că sunt ruși, ei sunt foarte mândri de putere Rusiei. Ei sunt foarte mândri că sunt imperiu. Rușii îl susțin pe Putin. Rușii vor să rămână o putere mare. Rușii vor să fie în continuare, chiar dacă n-au ce să îmbrace, chiar dacă n-au ce să mănânce, nu contează, ei trebuie să fie stăpâni, pentru că asta este toată istoria Rusiei, a Rusiei țariste, a Rusiei Bolșevice și a lui gospodin Putin de astăzi. Este Rusia cuceririlor.

Declinul economic al Rusiei a atras diminuarea influenței lui Putin la masa celor puternici. Un lucru care nu a putut fi acceptat de liderul de la Kremlin. Dorința acestuia, de a avea un cuvânt de spus în luarea deciziilor la nivel global, a generat un val de vizite ale delegațiilor ruse în Africa, în căutarea unor noi alianțe. Ceea ce vrea Putin să facă ne-a spus jurnalistul Ștefan Ciochinaru, doctor în drept internațional și profesor de știinte politice:

„Putin n-a reușit să se așeze la masa deciziilor globale și atunci vrea să rupă lumea în două. Vrea să facă o altă lume. Cu țările din Africa cu Iranul, cu Coreea de Nord, dar să facă o altă lume, în care el să fie acolo, la masa unde se iau deciziile. Pentru că în lumea mare nimic nu îndreptățește Rusia să stea la masa deciziilor. Rusia are o economie de țară subdezvoltată. Rusia trăiește din exportul de materii prime, care este definiția subdezvoltării. Rusia exportă lemn, export, motorină, benzină, petrol, gaze. Din asta trăiește Rusia.

În momentul în care nu mai e nevoie de aceste materii prime de la el, e terminat, pentru că Putin, de mai bine de 20 de ani, de când e la putere în Rusia, în loc să folosească banii din aceste exporturi pentru a retehnologiza industria, pentru a reface învățământul, pentru a pune o economie puternică pe picioare, el a băgat toți banii în fiare, ca să aibă cea mai tare armată, și a făcut o armată puternică, dar de secol XX, care s-a dovedit a nu fi atât de puternică în secolul 21.”

 Vezi aici întreaga analiză a primului an de la începutul războiului din Ucraina.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.