VIDEO: Puterea ascunsă a florilor: de la mesaje de iubire, la manifest pentru pace!

Florile înfloresc în zâmbete pe chipurile celor care le primesc. Dincolo de efectul terapeutic pe care îl au, în spatele fiecărei flori se află o poveste, un mesaj ce așteaptă să fie descifrat. Invitata Ioanei Brușten #ÎnComunitate, Alina Neacșa, designer florist al Casei Regale, ne-a purtat, azi,  în lumea secretă a florilor.

Economist și femeie de afaceri în businessul de eveniment, Alina Necșa s-a apropriat de lumea florilor în momentul în care dorința ei de a livra servicii de calitate, cât mai apropiate de perfecțiune, s-a lovit de lipsa de specializare la nivel înalt, din branșă.

Am plecat în Anglia și am făcut o școală acolo. După care, marea mea șansă a fost că am avut un business cu 5 saloane de evenimente în București, care m-a aruncat direct în vâltoare și am avut norocul să fac foarte multă practică, pentru că în industria asta este foarte importantă și practica. Degeaba vrei, dacă nu faci. Lucrul cu florile, designul, felul în care aranjezi un buchet țin de tehnică, așa că trebuie să practici mereu.”

 Uneori destinul se prezintă sub forma unor oportunități de a învăța ceva nou, de a experimenta lucruri de care nu te credeai capabil. Este important să fii prezent la întâlnirea cu aceste șanse. Să prinzi trenul către noile destinații. „Dacă nu ar fi fost florile în viața mea, eu nu aș fi ajuns aici”, ne-a mărturisit Alina Neacșa, designer florist al Casei Regale:

 „Dacă nu ar fi fost florile în viața mea, eu nu aș fi ajuns aici. Nu știu exact cum funcționează universul și cred că toți avem un destin al nostru, o menire pe lumea asta. Florile au fost treaba asta pentru mine.  Au fost nota principală în parcursul carierei mele de până acum. Am deschis niște uși, și-am vizitat lumea asta mare prin intermediul florilor. Poate nu aș fi avut șansa asta, dacă aș fi rămas în meseria pe care pentru care mă pregătisem.”

Florile ne bucură ochii și simțurile, dar au și o calitate terapeutică. Ele pot induce o stare de calm, iar parfumul și culorile lor au un efect profund asupra psihicului nostru. „Florile sunt singurele lucruri de pe planetă care generează cel mai sincer zâmbet pe fața umană”, a precizat Alina Neacșa, designer florist al Casei Regale.

„Florile sunt singurele lucruri de pe planetă care generează cel mai sincer zâmbet pe fața umană. Nu poți să mimezi un zâmbet atunci când primești o floare. În momentul în care o vezi și zâmbești, acel zâmbet  este cel mai corect, simplu și adevărat zâmbet. Este un zâmbet ingenuu. O floare poate schimba, cu adevărat, starea de spirit.

(…)se spune că atunci când creezi un buchet, este ca o meditație, meditezi activ, practic ți se golește mintea. Și te eliberezi de greutăți cât ești acolo și faci acea compoziție. Practic, mintea se liniștește puțin și este chiar recomandat oamenilor să încerce”, a mai spus Alina Neacșa, designer florist al Casei Regale.

 Internetul, în zilele noastre, oferă posibilitatea accesării de tutoriale și cursuri online. Alina Neacșa nu mai organizează cursuri de bază. În schimb, ea oferă celor care sunt pasionați, și care își doresc mai mult, șansa unei experiențe diferite. O experiență care te poate propulsa în această lume încărcată de tradiție, culoare și parfum.

„Acum ofer șansa celor care vor să depună eforturi și să evolueze, să vină cu mine în evenimentele pe care le am în afara țării. În momentul în care, ca designer floral, ai oportunitatea să lucrezi într-un context care nu este familiar,  la un alt nivel, cu alte pretenții, totul depinde de tine, te face să îți dorești mai multe, te scoate din rutină, te ajută să crești. Eu vreau să creez o experiență specială pentru oamenii care vin alături de noi.”

Florile comunică. Au un limbaj propriu care a fost dezvoltat în Epoca Victoriană. Sursa de inspirație venea, însă, din trecutul marelui Imperiu Otoman, unde aranjamentele florale, mai ales lalelele, arătau poziția pe scara ierarhică. În perioada victoriană, mesajele transmise prin flori și aranjamente oscilau între prețuire și amenințări cu moartea. În zilele noastre, florile transmit mesaje de iubire, de apreciere sau de mulțumire.

„Limbajul florilor nu se mai folosește la fel cum se folosea odinioară. Oamenii nu puteau să spună anumite lucruri și atunci  trimiteau flori cu diverse mesaje, care puteau fi de bine sau puteau fi de rău augur. Dacă spuneai ceva nelalocul lui puteai fi spânzurat pentru asta. Și atunci oamenii au descoperit varii forme de a comunica prin flori. De exemplu, dacă primeai la ușă o floare de leandru, aveai zilele numărate și așa mai departe.  

Florile, de-a lungul istoriei, au căpătat fel și fel de și semnificații, care în zilele noastre nu mai sunt folosite. Noi folosim coduri universal valabile, roșu, dacă este iubire, alb și negru pentru o situație nefericită.

Poți să spui „te iubesc” și fără să folosești roșu, o să spui folosind flori de fucsia, de exemplu.  Poți să vorbești de  o iubire inocentă de adolescenți,  cu culoarea roz. Eu folosesc culoarea galben să aduc soare, deci folosesc atâtea flori în nuanțe diferite de galben, în șiruri diferite de galben, ca să aduc un plus de culoare, de soare, de lumină pentru persoanele care le primesc.”

Anul trecut, florile au transmis  și un mesaj de pace. Campania #lovenotwar a unit într-un glas peste 60000 de flori și floriști din 26 de țări. Au fost create inimi de aproximativ 3 metri, iar florile donate de ferme din întreaga lume și-au spus mesajul de pace în București, Amsterdam, Berlin, Paris, Londra, Madrid, Praga, Lisabona, Budapesta, Roma si Milano, Viena, Zurich, Copenhaga, Stockholm, Varsovia, New York, Dubai si Hong Kong.

„S-a dorit a fi un manifest al frumosului împotriva războiului și floriști de pretutindeni din lume au beneficiat de niște flori, venite din ferme din toată lumea,  și au făcut o inimă, au construit o inimă. Eu am făcut treaba asta în București, împreună cu  20 de floriști. A fost imediat după 8 martie, și îmi amintesc că toată lumea era epuizată.  Pe 9 martie, la prima oră, la 5-6 dimineața, cu găleți, cu flori, cu trandafiri de grădină am reușit să creăm o inimă mare din trandafiri parfumați. A fost greu și eram atât de recunoscătoare că se întâmplă lucrul ăsta, mă uitam cu drag la oamenii ăștia, care chiar au vrut să facă ceva memorabil, în acest context de război.”

 Află aici secretele din spatele a carierei de designer florist, despre pașii pe care trebuie să îi urmezi și despre alte povești cu și despre lumea florilor.

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.