VIDEO: 10 ani de prietenie și încredere – LaPrimulBebe, grupul de sprijin al tinerelor mame!

10 ani de existență și 3,8 milioane de euro strânși și investiți în spitalele de copii din România. La Primul Bebe este grupul de sprijin al tinerelor mame, o voce cu greutate pentru acestea, care numără azi 230.000 de membri. Am aflat povestea celor care au ales să facă ceva pentru societate, de la invitata Ioanei Brușten  #InComunitate, Atena Boca, fondatorul grupului LaPrimulBebe.

Singurătatea ar putea defini lumea unei mame tinere, aflată în primul an de viață al copilului. Este vorba de o lume nouă, în care întreg contextul vieții de până la naștere se schimbă. Tinerele mame au nevoie de suport și ajutor constant. „(…)poate de aceea mamele s-au strâns în jurul comunității noastre în număr atât de mare, pentru că au în comun această singurătate și nevoie de a sta lângă alți oameni, care trec prin ceea ce trec ele, în același moment.”, a spus Atena Boca, fondatorul grupului LaPrimulBebe.

„Lucrurile se schimbă complet atunci când naști și, mai mult decât atât, se schimbă foarte tare în contextul în care nu ești aproape de cuibul tău, de familia ta, de părinții tăi, de ceea ce știi tu, așa cum li se întâmplă foarte multor mame din România. Noi plecăm de lângă părinții noștri, multe dintre noi mergem în alte orașe, să găsim locuri de muncă mai bune, să studiem, poate, nu ne întoarcem și ne trezim dând viață, la rândul nostru, departe de cuib, în foarte, foarte multă singurătate. Asta am văzut de a lungul celor 10 ani și poate de aceea mamele s-au strâns în jurul comunității noastre în număr atât de mare, pentru că au în comun această singurătate și nevoie de a sta lângă alți oameni, care trec prin ceea ce trec ele, în același moment.”

Grupul a apărut din nevoia stringentă a Atenei Boca de a comunica cu prietenele ei, într-un moment sensibil al vieții, după nașterea primului copil. Aflată la început, cu un întreg arsenal de frici, de întrebări și de îndoieli, a căutat sprijin și răspunsuri în micul grup făcut pe facebook.

„A fost o experiență foarte personală, pentru că acel grup pe care eu l-am făcut cu 10 prietene, acum 10 ani, a fost făcut pentru mine. Eu nu mi-am dorit să am o comunitate, nici conceptul de Comunitate pe Facebook nu exista acum 10 ani. Eu am făcut un grup de Facebook pentru că mă aflam într-o perioadă foarte grea a vieții mele, foarte singură acasă, cu un soț care mă susținea foarte tare, dar care mergeam la birou în fiecare zi, iar eu rămâneam cu un bebeluș căruia nu știam ce să îi fac de dimineața până seara, emoțional eram foarte departe de locul de muncă, unde mă simțeam, de obicei, foarte validată, cu siguranță am trecut printr-o depresie postnatală, pe care nu am recunoscut-o, nu știam ce este acest lucru, la acel moment și chiar dacă aș fi știut, cred că mi-ar fi fost foarte rușine să vorbesc despre asta. Era un subiect tabu la acel moment.”

O scăpare în gestionarea setărilor a determinat destinul acestui grup, care la început număra 10 persoane. În scurt timp, alte mame s-au alăturat, acestea au invitat alte mame, și tot așa, iar grupul a început să crească. În prezent numără peste 230.000 de membri din România și din Diaspora. Astfel s-a creat un spațiu al încrederii și al validării. Un loc în care fiecare mamă este susținută și sprijinită, în care nu mai există subiecte tabu.

„Am început să mă simt dintr-o dată mult mai bine. Pentru că mi-am dat seama că nu sunt singură. Înainte să am acest grup și să fac acest grup, mă simțeam foarte vinovată pentru ceea ce simțeam, mi se părea că doar mie mi se întâmplă, că doar eu mă simt singură, că doar eu nu sunt în stare să-mi înțeleg bebelușul, că doar eu nu simt acea iubire despre care auzisem că ar trebui să o simți de îndată ce nasc. Trecuseră niște săptămâni și eu simțeam, simțeam doar foarte multă anxietate și grijă. Și da, era un omuleț acolo, care părea că e copilul meu, dar nu îl simțeam ca pe o parte din mine. Am înțeles mult mai târziu că e foarte firesc și era foarte firesc să simt așa, dar până nu mi-a spus cineva a, și eu simt așa, dar știu că nu-i așa.  Atunci te liniștești și zici : stai un pic, poate nu doar mie mi se întâmplă. Poate că asta este un firesc despre care nimeni nu îndrăznește încă să vorbească sau nu are mediul în care să vorbească. De fapt, cred că despre asta este mai mult decât despre curaj, este o combinație între curaj și mediul în care ești acceptat să spui ceea ce simți cu adevărat.”, a mai spus Atena Boca, fondator LaPrimulBebe.

„Nu ești singură, și alții au trăit asta”, acesta este mesajul care ajunge la fiecare mamă. Empatia joacă un rol important, iar încrederea are și ea un rol bine determinat în cadrul comunității. Dincolo de informațiile primite, mai există ceva de care mamele au mare nevoie: „(…)Nevoia cea mai mare a mamelor este, de fapt, de vizibilitate.”, a precizat Atena Boca, invitata Ioanei Brușten #InComunitate.

„Și pe partea informațională este foarte util să ai o comunitate lângă tine. LaPrimulBebe exact asta face, oferă un mediu sigur, empatic și de încredere în care oamenii pot să își împărtășească experiențele și simplul fapt că citești că și altora li se întâmplă, te liniștește. Ce am descoperit noi în acești 10 ani și ce am descoperit eu foarte repede, după ce am făcut grupul, este că nu nevoia de informații era cea care prima sau primează. Nevoia cea mai mare a mamelor este, de fapt, de vizibilitate. În momentul în care anunți la birou că ești însărcinată, în ultimii ani, foarte multe mame ne-au mărturisit, mii de mame, zeci de mii de mame ne-au mărturisit că simt că se stinge un reflector deasupra lor. Că nu mai există.

Din toate aceste nevoi s-a născut un program de susținere a tinerelor mame, un proiect actual, adaptat acestor vremuri, care conține tot ceea ce ai nevoie să știi în primul an de viață al copilului. BebeBunVenit este un proiect de mare succes, pentru că se adresează direct durerilor mamelor. „În 10 ani am înțeles care sunt durerile mamelor și facem o mare distincție între nevoi și dureri.”, a adăugat Atena Boca.

„Am construit un manual de instrucțiuni pentru bebeluși, cu tot ce are nevoie să știe o mamă înainte și după ce naște, în primul an după ce naște, pentru că acela este cel mai greu an, cea mai grea perioadă pentru orice părinte. Am făcut un manual adaptat vremurilor noastre.  Sute de episoade video, cu tot ce au nevoie să știe mamele în cele mai mari dureri ale lor, pentru că acolo cred că facem noi diferența. În 10 ani am înțeles care sunt durerile mamelor și facem o mare distincție între nevoi și dureri. Acest program, BebeBunVenit, este făcut strict pe durerile mamelor. Nu doar cu informații, dar și cu partea aceasta emoțională, de care ele au nevoie.”

Grupul LaPrimulBebe nu s-a oprit doar la acest tip de ajutor oferit mamelor. Nevoia te învață, iar dorința de a ajuta transcende orice piedică. Așa au apărut licitațiile  și campaniile umanitare, din dorința de a ajuta un copil să trăiască. Acum 10 ani s-au strâns într-o săptămână 5000 de euro. În acest moment, grupul are donații făcute către spitalele pentru copii din țară și pentru alte campanii umanitare de aproximativ 4.000.000 de euro.

„Și licitațiile umanitare și campaniile umanitare au fost o întâmplare. Acum mulți ani, chiar în primul an de LaPrimulBebe, un băiețel bolnav avea nevoie de o sumă mare de bani pentru operație. Mi s-a părut foarte tare că seamănă cu copilul meu, pentru că ți se pare că e copilul tău acolo, că îl vezi pe el. Cred că are legătură și cu partea emoțională a primului an, dar eu m-am gândit atunci, cum aș putea să-l ajut pe acest copil stând acasă, pentru că eu eram o mamă cu un copil acasă și m-am gândit să facem o licitație umanitară. Am făcut asta, am construit o licitație umanitară pe grup. Fiecare mamă și-a scos la vânzare ce dorea ea să ofere pentru acea cauză, și alte mame licitau. Fondurile mergeau toate la cauza respectivă și știu că am strâns într-o săptămână cât a durat acea campanie, 5.000  de euro. La ultima campanie umanitară, aproape 10 ani mai târziu, am strâns peste 400.000 EUR în 6 zile, atât de mult s-a dezvoltat această poveste în 10 ani.”, mai spus Atena Boca, fondator LaPrimulBebe.

Află aici întreaga poveste a comunității LaPrimulBebe, precum și poveștile care inspiră ale mamelor care ajută mame.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.