VIDEO: Colicile la bebeluși: cauze, manifestări și remedii cu dr. Roxana Hristianovici
Articol de bucurestifm, 6 martie 2023, 15:34
Perioada în care bebelușul are colici le poate da multe bătăi de cap părinților, mai ales atunci când pare că nimic nu îl poate liniști. Colicile sunt atribuite perioadei în care bebelușul plânge încontinuu, nu doarme și este tot timpul agitat.
În ediția LifeStyle din 5 martie, doamna doctor Roxana Hristianovici, medic pediatru și consultant IBCLC în alăptare, a fost invitata Elenei Zagaican și au discutat despre principalele cauze ale apariției colicilor, cum se manifestă, cum recunoștem simptomele colicilor dar și când trebuie să mergem la medic.
În diagnosticarea colicilor bebelușului, este teoretic folosită cifra 3, vorbim astfel despre colici când în perioada de vârstă 3 săptămâni-3 luni, un bebeluș sănătos plânge mai mult de 3 ore pe zi.
„În principiu, când vorbim de colici abdominale , vorbim de microbiom, de învelișul protector de bacterii pe care ar trebui să îl aibă copilul, înveliș care se formează de la naștere. Din păcate, în România încă avem o rată foarte mare a nașterilor prin cezariană, prin urmare colonizarea nu se produce cu secreții din flora vaginală normală a mamei, ci cu flora de spital. De asemenea, prima masă a bebelușilor, mai mult de 95% din cazuri, nu este lapte matern, ci este formulă, ceea ce iarăși nu vine alături de bacteriile acelea bune de care copilul are nevoie. Toate lucrurile acestea duc la o colonizare a tubului digestiv incorect care o să ducă mai târziu la distenție abdominală, balonare, flatulență, uneori însoțită și de scaune modificate și care ar trebui să se regleze în timp, dar principala cauză pe care o considerăm este acest dezechilibru de floră intestinală.”
Zgomotul alb (white noise) ajută la liniștirea bebelușului dar există studii care să ne atragă atenția, întrucât copiii la care s-au folosit în exces zgomotele albe au avut o întârziere în dezvoltarea limbajului și sunt doar o soluție de calmare și de liniștire a copilului pe moment.
„Este important să nu-i dăm copilului nimic altceva în afară de lapte, fie că vorbim de lapte matern sau de formulă special adaptată vârstei copilului, nimic altceva, apă, ceai, ceaiurile de asemenea sunt incriminate de leziuni la nivelul tubului digestiv, ar putea să accentueze manifestări de tip colică, ar putea să crească riscul de alergii, de malnutriție pentru că în momentul în care nu venim cu calorii, cu lichid, cu volum dar e un volum gol, lipsit de calorii, lipsit de proteine, de glucide, copilul poate să adormă după 50 ml de ceai, dar el de fapt nu a mâncat. Ceaiul este asociat cu o grămadă de riscuri la vârstă mică și nu este considerat un aliment și nici măcar un lichid adecvat copilului.”
De asemenea, ceaiul de anason și fenicul, consumat în cantități mari de mamele care alăptează, poate duce la hipotonie în cazul copilului, ne-a avertizat Dr. Roxana Hristianovici.